Ajutor de peste mari si tari: Investitiile chineze in Europa, afaceri de miliarde de dolari

Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:15
1658 citiri
Ajutor de peste mari si tari: Investitiile chineze in Europa, afaceri de miliarde de dolari

In momente de criza, Europa se bucura totusi de investitii directe din China care ar putea aduce intre 250 si 500 miliarde de dolari in capital nou in urmatorii 10 ani, generand locuri de munca.

Investitiile externe chineze nu au reusit sa tina pasul cu cresterea economiei, dar lucrurile se schimba pe masura ce companiile incearca sa achizitioneze brandurile si tehnologiile care le vor permite sa fie cu un pas inaintea competitorilor de acasa, scrie Reuters.

Investitiile straine destinate Europei s-au triplat intre 2006 si 2009, si din nou in 2011 pana la 10 miliarde de dolari, conform unei companii de cercetare din New York. Numarul investitiilor de peste un milion de dolari s-a dublat pana la aproape 100 atat in 2010, cat si in 2011. Conform companiei de cercetare, acest trend ar urma sa continue, intre 2010 si 2020 urmand sa se ajunga la investitii intre unu si doua trilioane de dolari.

Acest lucru ar insamna ca doar din China ar urma sa vina cu investitii directe de 250-500 miliarde de dolari, fie prin fuziuni si achizitii sau proiecte ecologice. Toate depind insa de capacitatea Europei de a preveni colapsul euro si de a mentine nivelul de 25% investitii straine, atins in anii 2000.

"Chiar daca investitiile chineze nu vor fi profitabile, iar Europa nu mai atrage o mare parte din investitiile straine din aceasta zona, in urmatorul deceniu, tot vor veni aproximativ 20-30 miliarde de dolari", scrie in raport.

Unii legislatori au cerut un tratat pentru investitii bilaterale pentru a promova un flux de afaceri, insa prioritatea Europei ar trebui cresterea competitivitatii si a atractivitatii pietei.

Studiul estimeaza ca nivelul actual de investitii chinezesti ar putea crea aproximativ 45.000 de locuri de munca in cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene si a tras concluzia ca firmele se aventureaza in afara tarii din motive comerciale - fie ca raspuns la presiunea la care sunt supuse in tara sau datorita atractivitatii Europei.

In raport este insa mentionat si potentialul unor consecinte economice negative ale acestor investitii in crestere.

De exemplu, Europa ar putea fi expusa unei volatilitati crescute in cazul unor probleme economice in China, caz in care firmele chinezesti ar putea repatria activele de mare valoare.

"Modelul deschis al Europei va fi pus la test in viitor cand investitiile din China vor atinge volume mari, nu toate achizitiile vor fi "prietenoase", iar austeritatea din Europa va fi larg raspandita", atrage atentia studiul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii china europa, #investitori China Europa, #investitii directe China , #China