Afaceristii americani ii cer lui Trump sa puna tunurile pe China: Nu mai avem loc pe piata lor!

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 10:48
5601 citiri
Afaceristii americani ii cer lui Trump sa puna tunurile pe China: Nu mai avem loc pe piata lor!
Foto: Wikimedia

Reprezentantii mediului de afaceri din SUA si-ar dori ca administratia Trump sa se arate mai dura in negocierea relatiilor comerciale cu China, chiar daca liderul de la Washington si omologul sau din Beijing au convenit sa gaseasca, in urmatoarele 3 luni, solutii convenabile pentru toate partile.

Tendinta Beijingului de a transforma companiile chineze in jucatori de top la nivel mondial lasa prea putin loc de desfasurare firmelor care incearca sa faca afaceri pe aceasta piata, reclama Camera de Comert Americana din China, intr-un raport citat de Reuters.

Regulile instituite de Beijing in privinta deschiderii unor sucursale ale companiilor occidentale sunt extrem de dure, acestea fiind nevoite sa incheie parteneriate cu asociati din China, fapt care lasa o cale ingusta de acces corporatiilor straine care intentioneaza sa abordeze aceasta piata.

Mai, mult companiile din sectorul tehnologic acuza faptul ca parteneriatele solicitate de Beijing pot duce la pierderea patentelor detinute de ele si pot scadea competitivitatea lor.

"In acest moment, practic, va recomandam sa folositi toate sagetile de care dispuneti, chiar daca unele dintre aceste atuuri s-ar putea dovedi contraproductive pentru noi", a solicitat presedintele public Camerei, William Zarit, la momentul prezentarii raportului.

"Deteriorarea mediului investitional in China, ca si descresterea economica, fac din 2017 un an cu provocari nemaintalnite de decenii de catre firmele americane prezente pe piata chineza", se arata in raportul institutiei.

Reprezentantii Camerei de Comert Americane din China sustin ca isi doresc ca Washingtonul sa aduca in punctul de echilibru relatia comerciala cu China si in niciun caz sa se ajunga la declansarea unui razboi comercial intre cele mai mari economii ale lumii.

Pe de alta parte, tensiunile generate in zona Asia-Pacific de Coreea de Nord fac ca multe dintre atuurile americanilor sa isi piarda din valoare, Washingtonul avand nevoie de ajutorul liderilor comunisti de la Beijing pentru a controla o criza ce se anunta exploziva.

#relatii comerciale SUA China, #criza Coreeea de Nord, #investitii china , #China