Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria - principalii beneficiari de ISD in 2007

Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria - principalii beneficiari de ISD in 2007

Polonia, Romania, Cehia si Bulgaria au fost in 2007, in aceasta ordine, principalii beneficiari ai fluxurilor de investitii straine directe, dintre cele 12 noi state membre ale Uniunii Europene, a declarat reprezentantul ONU in Romania, Jan Sorensen, la lansarea Raportului Mondial al Investitiilor 2008 (cu date despre anul 2007), elaborat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare.

In 2007, fluxul investitiilor straine directe in acest grup de state a fost de 65 miliarde dolari, la fel ca in 2006, iar Romania a atras un volum de ISD de 9,77 miliarde dolari.

Autorii raportului au inclus Romania in comunitatea statelor dezvoltate, ca parte din UE. Fluxul de investitii straine directe in UE-27 a fost anul trecut mai mare cu 43 la suta decat in 2006 si a atins 804 miliarde dolari, a precizat Sorensen.

Raportul mentioneaza ca sase din cele mai mari 10 fuziuni si achizitii la nivel mondial au avut loc in UE, iar la capitolul tranzactiilor derulate de marii operatori de stat din Comunitatea Statelor Independente /CSI/ figureaza ca exemplu tranzactia KazMunayGaz-Rompetrol.

In ceea ce priveste perspectivele investitiilor straine directe, Sorensen a afirmat ca este asteptata incetinirea cresterii economice, similara cu cea din SUA, si pentru Europa Occidentala si Japonia.

'Pe termen mediu perspectivele de crestere a ISD sunt incerte din cauza scaderii economice si a conditiilor dificile de pe pietele tarilor in curs de dezvoltare. Profiturile in scadere ale corporatiilor transnationale vor face finantarea investitiilor si mai dificila, iar numarul fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere se va reduce.

Totusi, corporatiile transnationale vor continua sa isi exprime optimismul vizavi de investitiile in cele 12 noi state membre UE si pesimismul fata de celelalte state europene si celelalte state dezvoltate precum Japonia, Australia si Noua Zeelanda', a mai spus reprezentantul ONU in Romania.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1664 ori