Parlamentul ceh adopta o serie de masuri de austeritate

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:04
1772 citiri
Parlamentul ceh adopta o serie de masuri de austeritate
Sursa:ceskenoviny.cz

Premierul conservator ceh, Petr Necas, a reusit sa impuna in Parlament un program de reforme economice, in pofida unui blocaj al opozitiei.

In cursul noptii de duminica spre luni, camera inferioara a Parlamentul a respins un veto al social-democratilor (opozitie) din Senat, fata de reducerea cheltuielilor in 14 domenii.

O serie de ajutoare sociale, precum cele pentru parinti sau de somaj, vor fi scazute de anul viitor. In paralel, populatia va trebui sa plateasca la serviciile de sanatate contributii sporite. De asemenea, TVA-ul va creste de la 10% la 14%.

Social-democratii si comunistii din Parlament au incercat sa amane votul final privind masurile, dar nu au reusit sa il impiedice. Liderul social-democratilor, Bohuslav Sobotka, a subliniat ca masurile vor reprezenta o povara incorecta pentru clasa de mijloc si pentru grupurile de persoane cu venituri mici.

Ministrul de externe Karel Schwarzenberg a admis intr-o conferinta de presa ca unele legi necesita sacrificii din partea cetatenilor: "Ca medicamentele amare, sunt necesare, sar neplacute".

Presedintele Vaclav Klaus urmeaza sa promulge legea.

#masuri austeritate Cehia, #Cehia austeriate , #Cehia