Inflatia lunara din Cehia s-a temperat in august cu 0,1%

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 16:25
1055 citiri
Inflatia lunara din Cehia s-a temperat in august cu 0,1%

Preturile de consum din Cehia au inregistrat o scadere lunara de 0,1 in august, conform datelor statistice, conducand la o temperare neasteptata a inflatiei, analistii estimand o reducere a dobanzii cheie pana la inceputul anului viitor, conform Reuters.

Un sondaj Reuters a relevat ca jucatorii de pe piata se asteptau ca preturile sa se mentina la acelasi nivel.


Inflatia anuala din Cehia a fost de 6,5%, fata de 6,9% in iulie, atingand cel mai scazut nivel din decembrie 2007. Nivelul inflatiei s-a situat, de asemenea, sub prognoza bancii centrale a Cehiei, ce estimase anterior o crestere a preturilor de 6,8%.


Scaderea lunara a fost sprijinita in principal de preturile alimentelor si combustibilului, factorii care a dus la cresterea globala a preturilor inregistrata anul acesta.


Inflatia a atins un nivel maxim al ultimilor noua ani, de 7,5%, in ianuarie si februarie. Astfel, desi banca centrala ceha a anuntat ca inflatia ar putea avansa din nou in septembrie, cresterea preturilor ar putea reveni la nivelul de 3% vizat pentru anul viitor, dupa inlaturarea efectelor cresterii preturilor administrate si a unei reforme fiscale.