Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul ceh isi pregateste propriul plan de austeritate

Guvernul ceh isi pregateste propriul plan de austeritate

Guvernul din Cehia a anuntat miercuri ca va propune o serie de masuri de austeritate, menite sa reduca deficitul bugetar al statului, de la 5,3% din produsul intern brut (PIB) la 4,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor si cresterea impozitelor, informeaza Les Echos, potrivit NewsIn.

Ministrul de finante Eduard Janota doreste implementarea unor masuri de austeritate, printre care reducerea cheltuielilor si cresterea impozitelor, pentru a reduce deficitul bugetar al Cehiei, de 68 miliarde de coroane (2,65 miliarde euro) si a atinge tinta stabilita pentru 2011, conform declaratiilor unui purtator de cuvant guvernamental, citat de Les Echos.

Obiectivul principal al planului anuntat de guvern este reducerea in acest an a deficitului bugetar al tarii, de la 5,3% din PIB la 4,8% din PIB.

Aceste propuneri, ar putea, totusi, sa fie respinse de viitorul guvern de coalitie, la mijlocul lunii iulie.

Actualul ministru de finante al Cehiei vrea sa stranga 28,5 miliarde coroane din taxe, in special prin cresterea TVA-ului de la 10% la 12% si prin introducerea unui nou impozit, de 31%, pentru persoanele cu venituri de peste 141.000 coroane pe luna.

In ce priveste cheltuielile publice, ministrul propune economisirea a 39,5 miliarde de coroane, prin inghetarea pensiilor si reducerea costurilor operationale ale statului.

Partidele din componenta guvernului de coalitie au pareri diferite cu privire la masurile de austeritate anuntate, potrivit Les Echos.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 914 ori
Citeste mai multe despreguvern cehia masuri austeritate