Guvernatorul bancii centrale din Cehia va demisiona pe 30 iunie

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 23:17
1462 citiri
Guvernatorul bancii centrale din Cehia va demisiona pe 30 iunie

Guvernatorul bancii centrale din Cehia, Zdenek Tuma, care a condus politica monetara a tarii la intrarea in Uniunea Europeana si in perioada crizei financiare, isi va da demisia in 30 iunie, cu aproape opt luni inainte de incheierea mandatului, potrivit Bloomberg.

Al doilea mandat de sase ani al lui Tuma se incheie in 12 februarie 2011, insa guvernatorul vrea sa limiteze perioada de "incertitudine", in conditiile in care mandatul a trei membri ai boardului institutiei expira la acelasi moment, a precizat un comunicat al Bancii Nationale a Cehiei.

Zdenek Tuma, in varsta de 49 de ani, si-a facut studiile in Anglia, Olanda si Statele Unite si este apreciat pentru ca a reactionat rapid la criza financiara mondiala, insistand pentru scaderea dobanzii cheie mai repede decat in cazul altor state.

Astfel, banca centrala ceha a redus rapid dobanda cheie, folosita la operatiunile repo la doua saptamani, pana la un nivel minim istoric de 1% (egal cu cel practicat de Banca Centrala Europeana), de la 3,75% in august 2008.

Succesorul lui Tuma la conducerea bancii centrale va fi numit de presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut ca un eurosceptic inversunat si care s-a opus intrarii prea rapide a tarii in zona euro. Urmatorul guvernator va fi al treilea de dupa caderea comunismului.

Joi, Tuma a declarat intr-o conferinta de presa ca decizia sa de a demisiona mai devreme nu trebuie considerata o miscare "dramatica". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvernator, #banca, #centrala, #cehia , #Cehia