Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cehii nu vor euro

Cehii nu vor euro

Majoritatea cehilor participanti la un sondaj de opinie, respectiv 55%, sunt impotriva inlocuirii coroanei cu euro, in conditiile in care mai multe tari care folosesc moneda unica, in frunte cu Grecia, au mari probleme bugetare.

Ponderea persoanelor ostile adoptarii euro a depasit nivelul de 50% pentru prima oara dupa 2001 , potrivit companiei de cercetare CVVM, operatorul sondajului.

Dintre participantii la sondaj, 27% s-au declarat hotarat impotriva, iar 28% partial impotriva.


In schimb, 38% dintre persoanele intervievate sunt favorabile adoptarii monedei unice, in timp ce 7% nu au nicio opinie.


Printre opozanti se afla sustinatori ai partidului social-democrat si in mai mare masura simpatizanti ai partidului comunist, dar si persoane in varsta sau cu nivel de trai scazut.


Intre sustinatorii euro se afla alegatori ai partidului de dreapta ODS, tinerii cu varste sub 30 de ani si persoanele cu studii superioare.


Guvernul ceh este reticent sa stabileasca un termen pentru adoptarea euro, in special din cauza conditiei de respectare a criteriilor de la Maastricht.


Analistii considera ca 2015 este un termen realist de trecere la moneda unica, chiar daca autoritatile de la Praga au abandonat succesiv tintele 2009, 2010 si 2012.


Cehia a aderat la Uniunea Europeana in 2004. Sondajul a fost efectuat in perioada 5-12 aprilie, in randul a 1.053 de persoane cu varste de peste 15 ani.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1354 ori
Citeste mai multe desprecehia zona euro moneda unica