Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cehia si Germania refuza sa sprijine majorarea de catre UE a taxelor aplicate berii

Cehia si Germania refuza sa sprijine majorarea de catre UE a taxelor aplicate berii

Ministrii de finante din Germania si Cehia, state mari consumatoare de bere au anuntat vineri ca isi vor uni fortele pentru a bloca planurile Comisiei Europene de a majora cota minima de impozitare aplicate berii, conform Reuters. "Guvernul german nu va aproba aceasta initiativa. Nu vrem sa majoram taxele aplicate berii. Nu vrem ca berea sa devina mai scumpa", a declarat ministrul de finante german Peer Steinbrueck pentru reporteri dupa o intrunire cu omologul sau din Cehia.

"Avand in vedere ca Cehia produce bere de calitate, este probabil de inteles de ce statul ceh a adoptat o pozitie asemanatoare cu a noastra", a adaugat acesta.

In cursul lunii trecute organismul executiv al Uniunii Europene a propus o majorare cu 31% a cotei minime de impozitare aplicata berii si bauturilor alcoolice.

Aceasta majorare, care necesita aprobarea din partea tuturor celor 25 de state membre ale UE, ar majora cu aproximativ un euro cent (1,3 centi USD) pretul la jumatate de litru de bere.

Ministrul ceh de finante, Vlastimil Tlusty, a declarat la Praga ca este pregatit sa refuze aprobarea acestei masuri.

"Argumentele folosite de UE ar fi valabile daca propunerea de majorare s-ar extinde asupra tuturor bauturilor alcoolice. Dar deoarece aceasta masura nu va afecta vinul, argumentul nu este valabil", a declarat Tlusty.

"De fapt, as putea spune ca aceasta masura este redactata pentru a oferi vinului o pozitie mult mai favorabila pe piata, si acesta este motivul pentru care nu vom sustine aceasta propunere", a adaugat acesta.

Cei doi ministri de finante au precizat ca isi vor face cunoscuta pozitia cu ocazia intrunirii lunare a ministrilor de finante a statelor UE ce va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.

Cehii sunt cei mai mari consumatori pe plan mondial ai berii, consumand anual aproximativ 160 de litri de bere pe cap de locuitor. Statele care urmeaza Cehia in clasamentul mondial sunt Irlanda si Germania.

Germania, un stat cu o populatie de 82,4 milioane de oameni, este al treilea producator mondial de bere, dupa SUA si China. Industria europena a berii angajeaza direct aproximativ 2,6 milioane de persoane, iar indirect circa 3000, acestia lucrand in berarii.

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 872 ori