Cehia propune reducerea deficitelor bugetare ale statelor membre UE incepand din 2010

Luni, 23 Februarie 2009, ora 10:27
1530 citiri
Cehia propune reducerea deficitelor bugetare ale statelor membre UE incepand din 2010

Cehia, care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene (UE), a anuntat ca va propune ca statele din Uniune sa ia masuri pentru reducerea deficitelor bugetare incepand din 2010 si a recunoscut ca propriul deficit va fi o piedica pentru trecerea la euro, relateaza Reuters.

Ministrul adjunct al finantelor, Eduard Janota, a declarat ca Cehia va propune ministrilor de finante din statele membre UE sa reduca deficitul bugetar cu 0,5 puncte procentuale anual, pentru aducerea la un nivel normal a bugetelor publice, dupa explozia datoriilor, in contextul crizei creditelor.

"Dezbaterea de la Bruxelles se refera la modul de abordare a problemelor dupa incheierea anului acesta. S-a acceptat ca 2009 este un an de criza, fiind asteptat un deficit mediu al statelor din zona euro de peste 4% din produsul intern brut (PIB)", a declarat Janota.

"Ministrul finantelor, Miroslav Kalousek, va propune ca incepand cu 2010, statele din UE sa reduca deficitul bugetar cu cel putin jumatate de punct procentual", a mai spus acesta.

Janota este de parere ca deficitul bugetar al Cehiei va fi de aproximativ 4% anul acesta, ceea ce va amana planurile de intrare in mecanismul ERM 2 (Exchange Rate Mechanism 2 - anticamera adoptarii monedei europene).

"Daca deficitul este de aproximativ 4%, poate chiar usor peste acest nivel, atunci, in ciuda tuturor eforturilor, nu vom putea intra in sistemul ratelor de schimb in 2010 si prin urmare am intra in zona euro abia in 2014-2015", a mai spus Janota.

Bancile din Cehia au rezistat pana acum crizei financiare, dar industria prelucrarii, puternic dependenta de cererea de exporturi, a fost sever afectata, iar guvernul estimeaza o scadere a acitivitatii acestei ramuri de pana la 2% anul acesta,  o crestere a deficitului bugetar si deprecierea coroanei cehesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#deficit bugetar, #criza creditelor, #euro, #datorii , #Cehia