Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cehia ar putea introduce cota unica de impozitare de 15% din 2008

Cehia ar putea introduce cota unica de impozitare de 15% din 2008

Guvernul Cehiei ar urma sa aplice cota unica de impozitare de 15 la suta incepand din 2008, informeaza AP.

Reformele sistemului de taxe implica si reducerea cheltuielilor de asistenta sociala, in vederea reducerii deficitului bugetar si a pregatirii tarii pentru adoptarea euro. In acest moment, Cehia aplica un sistem progresiv de taxare, cu cote cuprinse intre 12 la suta si 32 la suta, in functie de venituri. Taxele corporatiste vor fi reduse de la 24 la suta la 19 la suta, pana in anul 2010.

In acelasi timp, guvernul intentioneaza sa majoreze cota redusa a taxei pe valoare adaugata de la cinci la suta la noua la suta, in timp ce cota standard de TVA va fi pastrata la 19 la suta.

Pentru anul 2007, bugetul se prevede un deficit de aproximativ patru procente din valoarea Produsului Intern Brut, care ar urma sa scada sub trei la suta pentru a indeplini criteriile Tratatului de la Maastricht. Cehia a amanat deja, pentru 2012, aderarea la euro, prevazuta initial pentru 2010. Nu este sigur, insa, daca planul de reforme va fi aprobat de Parlament.

Pentru a atrage investitiile straine, unele din tarile Europei de Est au redus drastic impozitele pe capitalul strain investit. In Cehia, acest impozit a fost redus de la 24 la suta la sapte la suta, dupa aderarea la UE.
Cota unica de impozitare incepe sa se impuna in Uniunea Europeana, in conditiile in care cel putin zece dintre cele 25 de state membre UE au introdus sau intentioneaza sa introduca un astfel de regim fiscal, informeaza cotidianul britanic The Independent".

Comisarul european pentru taxe si impozite, Kovacs Laszlo a descris cota unica de impozitare drept absolut legitima" si a declarat ca multe state din Europa Occidentala ar putea fi tentate sa introduca aceasta masura.

Deja adoptata in Slovacia si in toate cele trei state baltice, care au aderat la UE in 2004, cota unica de impozitare este unul dintre motivele pentru care aceste tari inregistreaza o crestere economica sustinuta, care creeaza mii de noi locuri de munca, sustin economistii. In plus, Kovacs Laszlo a subliniat ca aceasta idee nu este o chestiune specifica noilor state membre, fiind dezbatuta si de politicieni din Grecia, Germania, Olanda si Spania.

In 1994, Estonia a fost prima tara care a adoptat cota unica de impozitare, urmata imediat de Letonia si Lituania.

In Slovacia, adoptarea cotei unice de impozitare a fost urmata de o crestere a investitiilor straine directe.
Astfel, pozitia Slovaciei de magnet pentru companiile auto, precum VW si Peugeot, se bazeaza pe mana de lucru ieftina si calificata, pe pozitia geografica, cat si pe cota unica de impozitare, subliniaza analistii citati de The Independent.

Romania a adoptat, in 2005, cota unica de impozitare de 16 la suta.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1337 ori