Banca centrala a Cehiei a coborat dobanda cheie la 1,5%

Joi, 07 Mai 2009, ora 16:32
1296 citiri
Banca centrala a Cehiei a coborat dobanda cheie la 1,5%

Banca centrala a Cehiei a coborat dobanda cheie cu un sfert de punct procentual la un un ivel minim istoric, in conformitate cu estimarile analistilor ca deteriorarea economiei reprezinta un motiv de mai mare ingrijorare decat deprecierea coroanei, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Miscarea a coborat nivelul ratei de refinantare pe doua saptamani la un nivel minim istoric, de 1,5%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene.

Analistii au spus ca decizia a survenit dupa o stabilizare a coroanei, dupa deprecierea din februarie, si ar putea fi, probabil, rezultatul unei revizuiri in scadere a estimarilor bancii pentru produsul intern brut trimestrial, ce ar putea fi anuntata ulterior, la o conferinta de presa.

Parerile analistilor au fost diferite, insa, daca aceasta decizie a fost sau nu ultima scadere a dobanzii cheie din ciclul de relaxare a politicii monetare inceput in august, care a dus la o scadere totala cu 200 de puncte de baza a dobanzii cheie.

Perspectivele economiei Cehiei au continuat sa se inrautateasca in contextul crizei continue din Vestul Europei. Economia Cehiei s-ar putea comprima in acest an cu 1-2%, mai rapid decat indicau previziunile anterioare, ce mizau pe o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 0,3%, potrivit declaratiilor facute de guvernatorul bancii centrale.

Cresterea va atinge cel mai mic nivel in urmatoarele doua trimestre, iar economia Cehiei ar putea reveni pe crestere in 2010.

Cehia nu a fost afectata foarte grav de criza economica actuala, chiar daca moneda sa, coroana, a avut de suferit in ultimele saptamani, dupa ce a cunoscut o apreciere importanta in cursul verii.

O comprimare economica de 2% in 2009 ar putea adanci deficitul bugetar pana la 120 miliarde coroane cehesti (4,55 miliarde euro). 

#dobanda, # economie, # criza, # deficit , #Cehia