Banca Cehiei reduce rata dobanzii de politica monetara aproape de zero

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:38
1945 citiri
Banca Cehiei reduce rata dobanzii de politica monetara aproape de zero

Comitetul de politica monetara al Bancii Nationale a Cehiei (CNB) a redus rata dobanzii de referinta la nivelul minim record de 0,05%, deoarece redresarea economiei a incetinit din cauza crizei din zonei euro, principala piata pentru exporturile Cehiei.

Sapte din economistii chestionati de Bloomberg au estimat ca Banca Cehiei va reduce rata dobanzii fata de nivelul stabilit anterior, de 0,25%, in timp ce alti 15 analisti au prognozat ca va fi mentinuta rata dobanzii de politica monetara.

Economia Cehiei este in a doua recesiune din 2009, iar Comitetul de politica monetara al Bancii Nationale a Cehiei analizeaza utilizarea altor instrumente pentru relaxarea conditiilor dupa ce redus rata constant rata dobanzii in acest an, de la 0,75%.

"Exporturile, care au pastrat economia Cehiei pe linia de plutire pana acum, incetinesc", a avertizat analistul Lubos Mokras, de la Ceska Sporitelna AS, divizia din Cehia a Erste Group Bank AG.

Autoritatile de politica monetara din statele membre ale UE din Europa de Est urmeaza exemplul bancilor centrale din SUA si Marea Britanie in relaxarea politicii monetare pentru a contracara incetinirea cresterii economice, pe fondul crizei din zonei euro. Banca Centrala a Ungariei a redus rata dobanzii de referinta la 6,25% in 30 octombrie, a treia reducere in tot atatea luni.

In trimestrul doi din 2012 economia Cehiei s-a contractat cu 0,2% comparativ cu precedentele trei luni, fiind al treilea trimestru consecutiv de declin, dupa ce consumatorii si-au redus cheltuielile, din cauza inrautatirii perspectivei economice.

Miercuri, Ministerul de Finante a estimat ca economia ceha va inregistra anul acesta o scadere de 1%, fata de 0,5% cat prognoza anterior. In 2013, Produsul Intern Brut al Cehiei ar urma sa inregistreze o crestere de 0,7%, fata de 1% cat se prognoza anterior. Cresterea exporturilor in trimestrul doi a fost cea mai lenta din 2009, pe fondul crizei din zonei euro.

Bancile din Cehia au facut fata crizei financiare fara a avea nevoie de programe de salvare, gratie unor depozite solide si a unei expuneri limitate fata de evolutiile cursului de schimb. In plus, bancile din Cehia au detineri nesemnificative de obligatiuni guvernamentale de la periferia zonei euro, dar in al doilea trimestru au avut de suferit de pe urma obligatiunilor grecesti ca urmare a contributiei la planul de salvare a Greciei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca Cehia dobanda, #dobanda referinta Cehia, #dobanda cheie Cehia , #Cehia