Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Servicii externalizate pentru 20 de euro/ora

Servicii externalizate pentru 20 de euro/ora
Tarile din Europa de Est duc o batalie dura cu India si China pe piata de outsourcing (piata de delocalizare) a proiectelor de IT din SUA, Canada si din tarile Europei de Vest. Romania are avantajele ei, dar se confrunta in continuare cu "exportul de creier". Firmele romanesti care isi ofera serviciile de outsourcing pe piata internationala de software si servicii practica, in medie, preturi cuprinse intre 17 si 21,4 euro/ora de programare, conform studiului "Outsourcing in Romania: Cat ma costa?".

Studiul a reliefat faptul ca firmele romanesti care au raspuns la studiu au in medie sapte ani de activitate in domeniul dezvoltarii de software si au in prezent peste 20 de programatori. Chiar daca media este cuprinsa intre 17 si 21,4 euro/ora, pretul pe ora de lucru variaza de la caz la caz, in functie de experienta si expertiza fiecarei companii in parte si a angajatilor acesteia, de marimea si durata proiectelor etc.

Romania, ca multe alte tari din Europa de Est, in principal Cehia si Bulgaria, concureaza cu tari ca India si China pe piata de outsourcing a proiectelor de IT din SUA, Canada si tarile UE.

"Se poate observa o usoara crestere a preturilor din Romania, justificata printr-o scadere a ofertei de specialisti in IT din Romania. Totusi, si in aceste conditii, pretul mediu pe ora, de 18 euro, ne situeaza in avantaj fata de celelalte tari din Europa de Est", a declarat Adrian Pintilie, consultant independent.

SITUATIE. "Intr-adevar, Romania este favorita, comparativ cu celelalte tari est-europene, datorita catorva avantaje competitive pe care tara noastra le are, in primul rand scoala de IT din Romania, care este inca la un nivel ridicat, apoi usurinta cu care romanii vorbesc diverse limbi straine, deci usurinta in comunicare (partenerii din Romania inteleg mai usor cerintele) si apoi bagajul cultural mult mai apropiat de tarile din vestul Europei cat si de America de Nord", considera Roxana Pavel, specialist in comunicarea de marketing pentru piata de IT&C. Pe de alta parte, se constata o crestere a asa-numitului "export de creier" pe care il face Romania in afara, foarte multi specialisti preferand tarile vestice datorita conditiilor oferite, dar si din cauza ca tara noastra nu ofera inca o cariera academica sau in cercetare pe acest domeniu.

ALTERNATIVE. O alternativa la serviciile de outsourcing clasice sunt investitiile directe in Romania ale firmelor producatoare de solutii software. Multe firme internationale au decis sa lucreze direct cu programatori romani, lucru care a dus la cresterea cererii si a tarifelor pe piata fortei de munca de profil. Astfel a aparut o serie de centre locale sau regionale de dezvoltare software, menita sa sustina dezvoltarea globala a unor afaceri multinationale, ne-a declarat Mihai Anghel, director AVIRA Software.

Studiul "Outsourcing in Romania" a fost realizat in perioada 8 februarie-5 martie 2005 si poate fi consultat pe site-ul www.pintilie.ro. Printre firmele participante se numara: Ambo Consulting, Est West Informatique, Fasma, SIS SA, Nextate, Nexus Romsystems, InterAKT Online.

Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 942 ori