Psihopatii care ne conduc

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 19:27
2248 citiri
Psihopatii care ne conduc

Unul din 25 de sefi ar putea fi psihopat, arata un studiu citat de The Guardian. Studiul, condus de un renumit psiholog american, sugereaza ca acestia isi deghizeaza boala ascunzand-o in spatele statutului lor, folosindu-se de farmec si manipulare. 

Factorii de mediu favorabili, cum ar fi copilaria fericita, ii ajuta sa evloueze la locul de munca, in loc sa-si canalizeze energiile in scopuri violente.

"Psihopatul nu arata asa cum ni-l imaginam. Poti sa stai cu el in casa de ani de zile, fara sa-ti dai seama. Am identificat un tipar de oameni pe care i-am numit 'pishopatii de succes'.

Acestia pot mima cu succes aptitudinile care se cer de la un lider. Tendinta lor naturala este sa fie fermecatori", este de parere psihologul Paul Babiak.

Acesta a intocmit un chestionar, ajutat de un profesor de la Universitatea British Columbia din Canada, potrivit caruia nu mai putin de 1% dintre americani pot fi catalogati drept psihopati.

Studiul mai arata ca psihopatii nu au de fapt aptitudini manageriale, dar urca in ierarhiile corporatiilor acoperindu-se slabiciunile si fermecand, subtil, superiorii.

Din aceasta cauza, este greu sa faci diferenta intre un lider talentat si un psihopat. Totul se vede in productivitatea acestora. Cea de-a doua categorie va avea mereu probleme, la acest capitol.

"Un sef psihopat se poate pune in pielea ta, atat emotional cat si intelectual. Isi dau seama ce gandesti, iti studiaza limbajul corporal si stiu sa asculte", mai spun specialistii citati de Guardian.

Citeste si Liderul bolnav psihic, arma secreta impotriva crizei - Wall Street Journal

#sef, #manager, #psihopat , #Canada