Petrolul s-a scumpit cu peste 3 dolari, in urma exploziei unei conducte

Joi, 29 Noiembrie 2007, ora 13:00
856 citiri
Petrolul s-a scumpit cu peste 3 dolari, in urma exploziei unei conducte

Pretul petrolului a crescut joi cu peste 3 dolari, aproape de 94 dolari/baril, dupa ce o explozie a unei conducte petroliere a redus importurile celui mai mare consumator mondial, Statele Unite ale Americii, cu aproape o cincime, relateaza Reuters.

Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit joi cu 3,25 dolari, pana la 93,87 dolari/baril, dupa ce a atins valoarea maxima a sedintei, de 95,17 dolari/baril.

Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza, a crescut cu 1,93 dolari, pana la 91,74 dolari/baril.

O explozie a afectat joi una dintre principalele conducte care aprovizioneaza rafinariile din Statele Unite cu petrol din Canada, obligand operatorul Enbridge Inc sa inchida patru conducte.

Conductele transporta in medie catre Statele Unite 1,9 milioane barili de petrol canadian pe zi, o cincime din importurile americane.

"Aceasta este o reactie rapida la acest accident si va fi o veste buna pentru investitorii speculativi", a declarat un analist din cadrul Astmax Futures, Tetsu Emori.

"Preturile ar putea sa cresca in continuare daca se va dovedi ca explozia a afectat semnificativ aprovizionarea", a adaugat acesta.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.