Cultivatorii de tutun acuza OMS

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 13:17
1262 citiri
Cultivatorii de tutun acuza OMS

Asociatia Internationala a Cultivatorilor de Tutun (ITGA) a lansat un atac vehement la adresa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), acuzand-o ca este deconectata de la realitate si ca ignora in totalitate apelurile cultivatorilor de tutun din unele dintre cele mai vulnerabile zone ale lumii, relateaza NewsIn.

Atacul ITGA vine ca urmare a deciziei OMS de a prezenta liniile directoare finale spre adoptare de catre cele 171 de tari membre ale Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului (FCTC), in cadrul unei reuniuni care va avea loc in noiembrie 2010 in Uruguay. In plus, OMS a respins recent solicitarea ITGA de a participa la aceasta reuniune.

Liniile directoare pentru articolele 9 si 10 din FCTC ar interzice utilizarea altor ingrediente in afara de tutun in fabricarea de tigarete. Aceste ingrediente, spun cultivatorii, sunt necesare pentru fabricarea produselor din amestecuri din tutun, alcatuite in principal din tutun Burley si Oriental, care reprezinta peste jumatate din tigaretele vandute in intreaga lume, cu exceptia Chinei.

Fara acestea, cultivatorii tutunurilor Burley si Oriental ar asista la disparitia cererii pentru culturile lor.

Recomandarile pentru articolele 17 si 18 au ca scop asigurarea unor alternative de culturi viabile la cresterea tutunului, insa nu prezinta optiuni fezabile din punct de vedere economic pentru cultivatorii de tutun.

In opinia ITGA, propunerea OMS risca sa decimeze comunitatile cultivatorilor, condamnand milioane de oameni la o viata traita in saracie si degradand economiile mai multor tari in curs de dezvoltare - aceleasi tari pe care OMS ar trebui sa le ajute.

"Trebuie sa ne intrebam daca autorii acestor recomandari inteleg ce fac. O data iti spun ca, cu sau fara ingrediente, toate tigaretele sunt la fel de daunatoare, iar in momentul urmator interzic un tip de tigarete dar nu si pe celelalte.

Cum i-ar putea determina aceasta masura pe oameni sa renunte la fumat? Aceste masuri nu vor face decat sa conduca la prabusirea economiilor din tarile care se bazeaza pe exporturile de tutun si a milioanelor de cultivatori si muncitori care depind de cultivarea tutunului pentru a-si asigura un nivel de trai", spune managerul ITGA, Antonio Abrunhosa.

Conventia Cadru privind Controlul Tutunului (FCTC) este primul tratat negociat sub auspiciile OMS.

Articolul 9 din FCTC isi propune sa reglementeze continutul produselor din tutun, si anume testarea si masurarea continutului de tutun si a emisiilor. Articolul 10 al Conventiei are ca scop reglementarea mentiunilor de pe produsele din tutun, adica mentiuni privind continutul si emisiile produselor din tutun.

Un grup de lucru, condus de Canada, Norvenia si Uniunea Europeana, a elaborat recomandari detaliate privind articolele 9 si 10, pe care tarile trebuie sa le respecte in implementarea legislatiei nationale.

Cea mai recenta versiune a liniilor directoare recomanda interzicerea utilizarii ingredientelor in produsele din tutun.

Articolele 17 si 18 din FCTC abordeaza alternativele sustenabile din punct de vedere economic la cultivarea tutunului.

Cele mai recente recomandari vor fi discutate la cea de-a 4-a Conferinta a Partilor si prevad ca "in cooperare cu organizatiile relevante de la nivel national, regional si international, partile nu ar trebui sa investeasca in productia si/sau promovarea productiei de tutun (si) ar trebui sa reduca treptat suprafata cultivata cu tutun".

Semnatarii FCTC vor discuta si vota recomandarile din articolele 9 si 10 si vor dezbate articolele 17 si 18 in noiembrie, in Uruguay.

In Europa, 15% din totalul anual al deceselor sunt cauzate de fumat, iar in lume, la fiecare opt secunde, o persoana moare din pricina aceluiasi viciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tutun, #tigari, #tigarete , #Canada