Verheugen: Ce au gresit bulgarii si romanii?

Miercuri, 15 Iunie 2005, ora 14:18
1042 citiri

Romania si Bulgaria "nu trebuie sa sufere" in urma rezultatelor negative ale referendumurilor organizate in Franta si Olanda pe tema ratificarii proiectului de Constitutie europeana, a apreciat fostul comisar pentru extindere al Uniunii si, totodata, actualul vicepresedinte al Comisiei Europene, Gunther Verheugen, in cadrul unui interviu publicat in editia de ieri a cotidianului german

"Suddeutsche Zeitung," transmite Mediafax. "Abia am semnat tratatele de aderare care prevad ca Romania si Bulgaria vor adera in 2007. Cu ce Dumnezeu au gresit, de atunci, bulgarii si romanii? Pentru dublul vot negativ nu trebuie sa sufere aceste tari", a declarat Verheugen pentru "Suddeutsche Zeitung".

Integrarea Romaniei si Bulgariei reflecta interesul UE de a mentine stabilitatea Europei de Sud-Est, a continuat inaltul oficial european.

"Am uitat deja cu totii ce s-a intamplat in Kosovo?", a intrebat retoric Verheugen, recomandand statelor europene sa desfasoare campanii de informare publica cu privire la schimbarile globale, inclusiv cele economice, in vederea eliminarii temerilor nejustificate de extinderea UE. Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene s-a declarat in favoarea continuarii procesului de extindere a UE.

"As vrea sa stiu de ce germanii, francezii sau olandezii sunt de parere ca este de la sine inteles ca ei apartin Europei, dar polonezii sau romanii, nu. Sunt polonezii mai putin europeni decat noi, germanii?", a comentat Verheugen. Responsabilitatea pentru situarea tarilor estice de partea "gresita" a Cortinei de Fier "apartine Germaniei.

Raspunderea istorica pentru toate aceste probleme pe care le dezbatem este a Germaniei. Avand in vedere aceste lucruri, avem toate motivele sa ne dedicam Uniunii si extinderii sale", a mai precizat fostul comisar european pentru Extindere. "Este incorect sa spunem ca efectele economice ale aderarii sunt negative pentru vechii membri. Situatia sta exact invers.

Membrii initiali au beneficiat de pe urma extinderii mult mai mult decat noile state. Cei mai mari castigatori au fost Germania si Austria", a conchis Verheugen.

Romania, optimista in privinta aderarii

Romania spera sa grabeasca procesul de ratificare a tratatului de aderare la UE de catre state-membre, tinand insa cont de consecintele voturilor negative asupra Constitutiei europene si de climatul politic european, a declarat, ieri, ministrul roman de Externe, la finalul reuniunii Consiliului de Asociere UE-Romania.

"Sunt multumit de procesul de monitorizare, care este orientat spre ajutarea Romaniei", a adaugat seful diplomatiei romane, precizand ca are motive sa creada ca raportul ce va fi elaborat in toamna, dupa incheierea primei faze a procesului de monitorizare, va fi pozitiv.

Referitor la stadiul pregatirilor de aderare, Ungureanu a spus ca, "cel putin in momentul de fata, Romania este pregatita pentru a deveni membru al UE. Se tine de orar, nu face rabat, e sincera cu ceea ce poate fi facut".

Afirmatiile ministrului roman de Externe intervin in contextul in care omologul sau luxemburghez, Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, a salutat, ieri, "progresele constante" realizate de Bucuresti in procesul de integrare in UE, nominalizand la acest capitol domeniile administratiei publice, justitiei si combaterii corutiei.

De asemenea, oficialul luxemburghez s-a declarat "convins" ca Romania va putea sa-si indeplineasca la timp obligatiile, amintind ca si Consiliul European a apreciat ca tara noastra este capabila sa isi onoreze angajamentele fata de UE daca mentine ritmul eforturilor de integrare.

HotNews