Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE acorda Romaniei si Bulgariei ajutoare de 25,88 euro pe tona de rosii procesate

UE acorda Romaniei si Bulgariei ajutoare de 25,88 euro pe tona de rosii procesate

Romania si Bulgaria vor primi din partea Uniunii Europene ajutoare financiare de 25,88 de euro pentru tona de rosii destinate procesarii, pentru anul comercial 2007/2008, potrivit unei decizii adoptate recent de Comisia Europeana.

Executivul comunitar a stabilit ajutoarele financiare care vor fi acordate statelor membre pentru rosiile destinate prelucrarii, iar decizia intra in vigoare la trei zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial, la 2 februarie.

In cazul statelor membre mai vechi ale Uniunii, respectarea cotelor nationale si comunitare este analizata pe baza cantitatii de rosii subventionate in ultimii trei ani.

Pentru statele care au aderat la UE la 1 mai 2004, respectarea cotelor de productie este evaluata in functie de cantitatile pentru care s-au acordat ajutoare in anii comerciali 2004/2005 si 2005/2006, potrivit masurilor tranzitorii de aplicare a reglementarilor comunitare in cazul Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Ciprului, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei si Slovaciei.

In cazul statelor membre care au depasit cotele, nivelul ajutoarelor destinate rosiilor pentru procesare va fi ajustat in conformitate cu reglementarile UE.

Mecanismul comunitar de evaluare a respectarii cotelor de catre Romania si Bulgaria nu poate fi aplicat imediat, astfel incat au fost adoptate masuri tranzitorii. In cazul in care pragul de productie comunitar nu va fi depasit, pentru cele doua state va fi acordata in anii urmatori o suma suplimentara de 25% din ajutorul alocat pentru anul 2007/2008.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 797 ori