The Economist: E clar ca Romania este in urma Bulgariei

Luni, 11 Octombrie 2004, ora 11:28
963 citiri

Analistul pentru Romania al "Economist Intelligence Unit", Joan Hoey, afirma ca este neindoielnic faptul ca Romania se afla in urma Bulgariei si a altor tari din regiune in domenii importante. "Nu cred, in primul rand, ca Romania este unica sau teribil de diferita in aceste privinte. Cu exceptia Sloveniei si Cehiei, nici una dintre tarile care au aderat in 2004 si nici Bulgaria nu sunt niste modele, iar institutiile si capacitatea lor de functionare au probleme, iar imbunatatirea lor va lua timp", spune analistul.

Iar problema coruptiei este foarte "extinsa si sistemica", mai adauga Hoey. Totusi, analistul ne linisteste zicand ca si Lituania si Letonia au, la fel, probleme serioase cu coruptia, iar asta nu le-a impiedicat sa adere la Uniune anul acesta.

Afirmatiile analistului de la Economist vin la scurt timp dupa ce un raport al investitiilor mondiale (realizat de Natiunile Unite pentru Comert si Dezvoltare) ne-a plasat in fata Bulgariei in ceea ce priveste investitiile straine directe.