Sofia si Budapesta vand cetatenia europeana la pachet cu titlurile de stat. Cat costa sa devii bulgar sau ungur

Luni, 19 Septembrie 2016, ora 14:46
8848 citiri
Sofia si Budapesta vand cetatenia europeana la pachet cu titlurile de stat. Cat costa sa devii bulgar sau ungur
Foto: Change.org

Ungaria a refuzat sa adopte refugiatii repartizati de UE, dar asta nu inseamna ca le inchide usa in nas strainilor, mai ales daca acestia au portofelul ticsit cu bani. Urmand exemplul guvernului de la Sofia, oficialii maghiari acorda cetatenia strainilor care investesc in titlurile de stat.

300.000 de euro investiti in titlurile de stat emise de Budapesta te pot transforma in cetatean al Ungariei, in vreme ce pachetul similar oferit de Sofia are un pret de 512.000 euro, relateaza cotidianul Daily Sabah.

Oferta Budapestei pare sa prinda mai bine la straini decat cea lansata de bulgari. Aceasta, probabil, si pentru ca apartenenta tarii la spatiul Schengen garanteaza o libertate mai mare de miscare pentru investitorii racolati de Ungaria.

Pe lista investitorilor atrasi de oferta de titluri de stat la pachet cu cetatenia maghiara se numara nu mai putin de 2.000 de persoane din afara spatiului comunitar, dintre care 150 sunt turci.

In acelasi timp, bulgarii au gasit aproximativ 500 de straini dispusi sa plateasca pentru a deveni cetateni europeni, dintre care 35 sunt turci, relateaza Sevki Akaydin, directorul companiei de consultanta Yeni Bir Hayat (O noua viata) din Turcia.

Conditiile de acordare a statutului de rezident si a cetateniei difera in cazul ofertelor facute de cele doua tari europene, in Ungaria rezidenta fiind obtinuta in doar 4 saptamani, lucru care le da posibilitatea aplicantilor sa calatoreasca apoi fara oprelisti in spatiul Schengen.

Pentru obtinerea cetateniei si a unui pasaport european, acestia au de asteptat insa 7 ani, timp in care trebuie sa invete limba tarii la un nivel acceptabil. Cu toate acestea, investitorilor nu li se cere sa si locuiasca in tara, iar plasamentul facut de ei este garantat de catre stat, avand maturitatea la 5 ani

In Bulgaria, totusi, procedura este ceva mai simpla, oficialii de la Sofia avand si o experienta de 7 ani in derularea acestui program.

Statutul de rezident este acordat imediat dupa ce se face dovada virarii banilor in Trezorerie, iar cetatenia se obtine in mod automat la atingerea maturitatii de 5 ani a investitiei, fara ca vreun examen lingvistic sau de istorie sa fie impus aplicantilor.

Pentru cei nerabdatori, dublarea sumei investite in titlurile de stat bulgaresti garanteaza obtinerea cetateniei mult mai repede, in doar 2 ani si jumatate. Insa, aceste investitii, desi garantate in proportie de 100% de catre statul bulgar, nu le ofera investitorilor si o dobanda.

Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
Fiecare român deține, în medie, o avuție netă de aproape 17.000 de euro, potrivit lui Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR. Oficialul BNR a transmis, într-un mesaj...
#investitii externe Ungaria, #titluri de stat, #investitori Bulgaria, #cetatenie europeana investitori , #Bulgaria

Curs valutar

1 EUR = 4.9716 RON

0.0007

1 USD = 4.5645 RON

-0.0025
  1. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  2. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  3. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  4. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025
  5. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  6. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  9. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  10. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"