Sofia a dat o lovitura grea intereselor economice ruse in Balcani

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 16:40
1750 citiri
Sofia a dat o lovitura grea intereselor economice ruse in Balcani

Bulgaria, in mod traditional unul dintre aliatii Rusiei, a dat o lovitura grea intereselor economice ale Moscovei in zona Balcanilor, comenteaza presa rusa de sambata, dupa o serie de declaratii contradictorii privind implicarea Bulgariei in proiecte energetice regionale, relateaza Novinite.com, precizeaza Mediafax.

Cotidianul Rosiyskaia Gazeta afirma ca premierul bulgar, Boiko Borisov, se retrage din proiectul oleoductului Burgas - Alexandroupolis din motive legate de protectia mediului si de profitabilitate, "dar acest lucru nu este suficient pentru el, astfel incat anunta si inghetarea proiectului de construire a celei de-a doua centrale nucleare, la Belene, lovind astfel doua dintre cele trei proiecte rusesti din aceasta tara".

Agentia Interfax scrie ca singurul proiect rusesc ramas in vigoare in Bulgaria este South Stream, dar adauga ca atitudinea Guvernului de la Sofia fata de acesta poate fi definita numai drept "putin entuziasta".

"Sofia nu a notificat oftadicial Moscova despre intentiile de a renunta la Belene si Burgas - Alexandroupolis. Daca in Bulgaria a fost luata vreo decizie privind proiectele energetice cu participare ruseasca, ar fi fost normal ca Sofia sa-si notifice intai partenerii", a declarat un inalt oficial din Ministerul rus de Externe, citat de Interfax.

Intr-un interviu acordat agentiei ruse ITAR-Tass, Borisov a explicat ca declaratia sa privind oleoductul reprezenta un raspuns la intrebarea ambasadorului elen la Sofia.

"Vom lua decizia finala legata de (oleoductul) Burgas - Alexandroupolis atunci cand vor fi finalizate studiile de mediu. Deocamdata, consideram ca proiectul nu este profitabil si am promis alegatorilor nostri ca vom proteja mediul", a precizat el.

"Fratii nostri au afectat dintr-o lovitura doua proiecte majore comune cu Rusia", afirma, la randul sau, Moskovskiy Komsomolet.

Autoritatile de la Moscova nu au prezentat inca nici o pozitie oficiala dupa declaratiile contradictorii facute vineri la Sofia.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri, la o intalnire cu ambasadorii tarilor UE, ca Bulgaria se retrage din proiectul oleoductului.

La scurt timp, Guvernul de la Sofia a dat publicitatii un comunicat in care preciza ca va astepta studiile de mediu inainte de a lua o decizie, pentru ca ulterior Borisov sa sugereze ca se asteapta ca evaluarile sa fie negative.

Ministrul Economiei, Traicho Traikov, a parut initial uimit de declaratiile premierului bulgar, declarand ca subiectul nu a fost discutat, iar Guvernul nu a luat inca nici o decizie oficiala privind participarea la oleoduct.

Ministrul bulgar pentru regiuni, Rosen Plevneliev, a afirmat sambata ca declaratiile contradictorii pot fi explicate printr-o deficienta de comunicare.

El a declarat , intr-un interviu difuzat de radio Darik, ca proiectele nu reprezinta nici un motiv de controversa in cadrul guvernului, care a fost insa afectat de probleme de comunicare.

"Constructia centralei de la Belene a fost suspendata, dar proiectul in sine este restructurat. Vrem (centrala de la Belene), dar nu cu fonduri de stat. Vrem si (oleoductul) Burgas - Alexandroupolis, dar numai dupa ce vom vedea evaluarile de mediu", a spus Plevneliev.

Proiectul Belene a fost initiat la sfarsitul anilor '80, insa a fost inghetat pana in 2008.

La acea data, costurile necesare construirii centralei erau estimate la patru miliarde de euro, jumatate din suma urmand a fi adusa de grupul german RWE, in schimbul a 49% din facilitatea nucleara.

Dupa ce guvernul condus de Borisov a venit la putere, in vara anului trecut, Sofia a majorat estimarile privind investitiile necesare la Belene la zece miliarde de euro.

In toamna anului 2009, RWE s-a retras din proiect, ceea ce a obligat autoritatile sa caute un nou investitor strategic.

Centrala nucleara ar urma sa fie construita de compania rusa Atomstroyexport.

In aceste conditii, Moscova a oferit Sofiei doua imprumuturi, respectiv unul de patru miliarde de euro in primavara lui 2009 si altul de doua miliarde de euro la inceputul acestui an, fondurile urmand a fi utilizate la dezvoltarea proiectului pana la gasirea unui investitor strain.

Cu toate acestea, ofertele Rusiei au fost respinse de autoritatile bulgare, acestea preferand un partener din vestul Europei.

Declaratiile contradictorii de vineri intervin dupa ce Rusia a avertizat ca ar putea amana pe teremen indefinit constructia oleoductului, care va lega Grecia de Bulgaria, in cazul in care Sofia nu va incheia evaluarea proiectului in urmatoarele luni.

Grecia a cerut, de asemenea, progrese in construirea conductei, in anticiparea unor investitii si taxe de tranzit viitoare.

Bulgaria, Grecia si Turcia au convenit in 2007 sa construiasca oleoductul Burgas-Alexandroupolis, dupa mai mult de zece ani de discutii.

 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#belene, #bulgaria, #centrala, #investitii, #nucleara, #oleoduct, #retragere , #Bulgaria