Romania si Bulgaria, singurele state din regiune in care au crescut investitiile straine

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:57
1738 citiri
Romania si Bulgaria, singurele state din regiune in care au crescut investitiile straine

Romania si Bulgaria sunt singurele tari UE din Europa centrala, estica si de sud-est in care investitiile straine directe au crescut in 2013, releva o analiza a Institutului pentru studii economice internationale (WIIW) data publicitatii joi, in timp ce acestea au scazut drastic in 23 de state si 'alarmant' in Slovacia si Polonia.

Institutul precizeaza in ultima sa analiza privind investitiile straine directe, ca regiunea a fost afectata de fenomenul de deleveraging si ca 11 dintre cei mai noi membri UE au avut scaderi ale investitiilor straine directe de aproape doua treimi, noteaza Xinhua.

Investitiile in Romania au crescut cu 27,4%

Dintre aceste tari aderate la blocul comunitar, doar Romania si Bulgaria au avut cresteri ale investitiilor straine directe, de 27,4% si respectiv 2,1%. Economistul Gabor Hunya, din cadrul WIIW, a declarat ca este optimist in privinta viitorului a numai 'sapte sau opt' din aceste tari.

Cele mai mari state din Comunitatea Statelor Independente, printre care Rusia si Ucraina, au inregistrat in 2013 cresteri considerabile ale investitiilor straine directe, de peste 25%, in timp ce statele din alcanii de Vest au inregistrat o crestere mai moderata, de circa 2%.

Economistii institutului sustin ca se asteapta ca investitiile straine directe din Rusia sa se injumatateasca la 41 de miliarde de dolari, dar a adaugat ca tara este un 'caz special', din cauza fluctuatiilor fluxurilor de capital ale companiilor ruse cu sediul peste hotare.

WIIW prognozeaza ca investitiile straine directe vor ramane relativ neschimbate in sud-estul Europei si arata un 'un optimism moderat' in cazul Turciei, din cauza incertitudinilor politice, mai scrie Xinhua.

#investitii straine directe, #investitii straine romania, #investitii straine directe Bulgaria , #Bulgaria