Ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, votata in PE

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:26
1315 citiri
Ridicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, votata in PE

Parlamentul European va supune la vot, marti, o rezolutie privind accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata europeana a muncii.

Saptamana trecuta, Bulgaria a reinnoit apelurile sale pentru ridicarea restrictiilor in cele zece state membre (Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie si Malta) care inca nu permit accesul muncitorilor romani si bulgari, potrivit presei internationale.

Comisia Europeana si Parlamentul European pot doar recomanda statelor membre sa isi deschida pietele muncii pentru acestia, insa decizia finala apartine exclusiv tarilor.

Deschiderea pietei muncii ar putea contribui la redresarea pietei europene comune, a precizat deputatul bulgar Iliana Ivanova, unul dintre sustinatorii cauzei. Potrivit acesteia, Regatul Unit si Tarile de Jos se impotrivesc cel mai mult acceptarii muncitorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca.

Deputatii europeni ii vor audia pe Michel Barnier (Piata Comuna si Servicii), John Dalli (Sanatatea si Protectia Consumatorilor) si Neelie Kroes (Competitie) cu privire la modul in care patrunderea pe piata comuna a muncii ar putea ajuta statele membre sa iasa din actuala criza economica.

Politicienii bulgari au sustinut in repretate randuri ca nu se asteapta ca toate tarile sa ridice restrictiile de pe pietele fortei de munca simultan, dar scopul lor este de a atrage atentia opiniei publice si de a pune presiune asupra acestor state pentru a face acest pas important inainte de 2012.

Restrictiile pot fi pastrate pentru inca doi ani, pana in 2014, in cazul in care tarile prezinta dovezi cu care sa isi sustina afirmatiile ca muncitorii bulgari si romani reprezinta o povara pentru piata muncii din tara lor.

#acces piata fortei de munca, #muncitori romani si bulgari Europa , #Bulgaria