Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raportul de tara cere capetele marilor corupti. Sofia a pierdut timp pretios.

Raportul de tara cere capetele marilor corupti. Sofia a pierdut timp pretios.
Raportul Comisiei Europene mentioneaza ca Romania a facut progrese la disciplina financiara, mediu si agricultura, dar sta extrem de prost la coruptie, iar magistratii romani au salarii prea mici.A"Raportul Comisiei Europene de saptamina viitoare va sublinia progresul constant pe care cele doua tari in curs de aderare, Romania si Bulgaria, l-au inregistrat in procesul de aderare la Uniunea EuropeanaA", ne-au declarat surse din cadrul Comisiei Europene.
Potrivit acestora, Raportul de tara consemneaza ca Romania si-a intarit disciplina financiara prin renuntarea la subventionarea de la buget a firmelor datornice. In acelasi raport, la capitolul progrese sint mentionate mediul si agricultura, alte doua domenii unde tara noastra si-a indeplinit o mare parte dintre angajamentele luate.

In schimb, Raportul va atrage atentia asupra ineficientei luptei impotriva coruptiei si a lipsei de rezultate concrete in marile dosare penale ramase nesolutionate. Un alt aspect negativ consemnat ar fi, potrivit Raportului Comisiei Europene, salariile mici ale magistratilor.

Fara clauze de salvgardare

In Raport nu va exista o comparatie intre cele doua tari in curs de aderare si totodata nici un fel de referire la clauzele de salvgardare. Problemele ambelor tari, subliniaza cele doua rapoarte, rezida in implementarea legislatiei, desi Romania si Bulgaria se confrunta cu situatii diferite.

Bulgaria a prezentat ca un fapt pozitiv adoptarea unui nou Cod de Procedura Penala in Bulgaria. In schimb, Raportul Comisiei Europene va mentiona ca in ultimele doua luni Sofia a pierdut timp pretios. Marti dupa-amiaza, Raportul Comisiei Europene asupra Romaniei si Bulgariei va fi prezentat de comisarul Olli Rehn in Parlamentul European de la Strasbourg.

A Victor-Iulian Tuca. (Bruxelles)

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 715 ori