Pretul painii romanesti, spaima pietei bulgaresti

Vineri, 30 August 2013, ora 11:42
1778 citiri
Pretul painii romanesti, spaima pietei bulgaresti

Exista un pericol real ca in nordul Bulgariei painea bulgareasca sa dispara, pentru a fi inlocuita de paine mai ieftina din Romania, scrie vineri cotidianul sofiot Monitor.

Consumatorii bulgari vor stimula economia Romaniei, cumparand paine din aceasta tara, a avertizat Mariana Kukuseva, presedintele Asociatiei nationale a brutarilor. In Romania firmele primesc energia electrica la un pret cu 26% mai mic fata de colegii lor bulgari, iar gazele naturale sunt mai ieftine cu 20%, sustine Kukuseva.

Astfel, productia romaneasca este semnificativ mai ieftina. Presupun ca cei care importa paine din Romania nu platesc taxe si impozite in Bulgaria, a mai spus ea.

Uniunea "Fabricat in Bulgaria" a cerut guvernului de la Sofia sa urmareasca exemplul romanesc si sa reduca TVA de la 20 la 10% in cazul painii. In opinia dnei Kukuseva, pana la sfarsitul anului Sofia trebuie sa trimita Comisiei Europene o notificare pentru reducerea cotei.

Kukuseva a spus ca pana acum Asociatia a reusit sa convinga autoritatile bulgare ca importul de paine cu conservanti trebuie restrictionat. Consumatorii bulgari si-au dat seama ca nu este bine sa cumpere paine cu valabilitate de peste sase luni, pentru ca este clar ca este plina de conservanti.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Gallup International la comanda uniunii "Fabricat in Bulgaria", 63% dintre bulgari sunt de parere ca achizitionarea de bunuri fabricate in strainatate ii lasa pe bulgari fara locuri de munca. 64% sustin ca prefera produsele autohtone, chiar daca sunt mai scumpe decat cele din import, iar 76% cred ca statul nu face suficient pentru protejarea producatorilor bulgari.

#pret paine Romania, #reducere TVA paine, #paine Bulgaria, #comert Romania Bulgaria, #taxe paine Bulgaria , #Bulgaria