Politicienii bulgari de dreapta sunt impotriva conductei Burgas - Alexandroupolis

Luni, 19 Martie 2007, ora 05:50
845 citiri

Partidul de dreapta Democrati pentru o Bulgarie Puternica s-a declarat impotriva construirii conductei petroliere Burgas-Alexandroupolis deoarece ar afecta mediul si ar face Bulgaria dependenta de energia furnizata de Rusia, relateaza Sofia News Agency.

"Nu vom permite ca Bulgaria ca devina un cal troian al Rusiei in Europa si vom lupta impotriva aderarii Turciei la Uniunea Europeana", a declarat presedintele adjunct al grupului parlamentar, Vesselin Metodiev.

El a facut aceasta declaratie cu ocazia sesiunii regionale a partidului din Plovdiv. Peste noua mii de persoane din regiunile de sud ale Bulgariei s-au adunat la Targul International din Plovdiv pentru a discuta performantele parlamentarilor.

Acordul privind constructia conductei a fost semnat la 15 martie intre Bulgaria, Rusia si Grecia. Dezvoltata initial la jumatatea anilor 1990, aceasta conducta strategica avea drept scop transportul petrolului rusesc pe o ruta ce ocoleste stramtorile extrem de aglomerate Bosfor si Dardanele.

Capacitatea initiala a conductei este de 35 de milioane de tone anual, cantitatea putand fi majorata cu 50 milioane de tone pe an. Trei companii rusesti vor detine impreuna o participatie de 51% din consortiul care se ocupa de administrarea acestei conducte, restul fiind impartit intre Bulgaria si Grecia.

Conducta va avea o lungime de 280 de kilometri. Sectiunea bulgara este de 166 kilometri si traverseaza sapte municipii din sud-estul Bulgariei. Costul proiectului este estimat la 700 - 900 milioane de dolari.

Ingrijorarile legate de viabilitatea proiectului, de impartirea controlului, siguranta livrarilor precum si diferite probleme financiare au intarziat dezvoltarea acestui proiect cu mai mult de un deceniu. Aceasta operatiune cu capital mixt reprezinta prima faza a unui proiect mai mare privind crearea unei retele vaste de transport de petrol.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)