Pericol de radiatii nucleare in Bulgaria

Joi, 28 Aprilie 2011, ora 09:10
2047 citiri
Pericol de radiatii nucleare in Bulgaria

Intregul personal al unitatii 5 a centralei nucleare de la Kozlodui, Bulgaria, a fost evacuat marti in urma depistarii unei cresteri a radiatiilor de gaze rare, a anuntat miercuri seara conducerea centralei, informeaza Sofia News Agency.

Evacuarea a avut loc marti in jurul orei locale (si a Romaniei) 10.45 si masurile au fost in vigoare pana in jurul orei 18.00, cand situatia a revenit la normal.

Nivelul crescut de radiatii - o crestere a concentratiei de izotopi de xenon (Xe-133) - a fost constatat dupa desigilarea primei sectiuni a reactorului nr. 5, cu o capacitate de 1.000 de MW, dupa ce acesta fusese inchis la 24 aprilie pentru reparatiile anuale si realimentare.

De asemenea, a fost constatata o crestere cu 10% peste limita a nivelului de radiatii gamma in zona inchisa ermetic a reactorului 5.

Toti angajatii care se aflau in aceasta zona au fost testati si rezultatele au aratat ca niciunul dintre ei nu a fost expus la un nivel de radioactivitate mai mare decat limitele normale. Radiatia maxima la care au fost expusi a fost de 0,05 de milisiverti, in conditiile in care limita superioara este de 0,5 milisiverti.

Monitorizarea sectiunilor aflate dincolo de zona ermetica a aratat ca nu exista o crestere a radioactivitatii.

Nivelul gravitatii incidentului de la Kozlodui a fost evaluat la "0" pe scara internationala cu 7 nivele.

Incidentul nu s-ar fi soldat cu niciun fel de consecinte, potrivit autoritatilor bulgare, iar angajatii centralei au luat masurile necesare normalizarii situatiei.

#radiatii nucleare, #bulgaria, #angajati, #gaze rare , #Bulgaria