Muncitorii bulgari plecati in strainatate au trimis 78,2 mil. euro in tara in luna mai

Marti, 17 Iulie 2012, ora 16:43
1230 citiri
Muncitorii bulgari plecati in strainatate au trimis 78,2 mil. euro in tara in luna mai

Suma totala a banilor trimisi de muncitorii bulgari din strainatate familiilor de acasa a atins un nou record, in pofida crizei globale, potrivit datelor Bancii Centrale.

In mai, suma totala neta trimisa de cetatenii bulgari cu un loc de munca in strainatate a ajuns la 78,2 milioane de euro, un nou record al transferurilor din 2004, cand Banca Nationala a Bulgariei a inceput colectarea acestor date. Aceasta suma depaseste cu 40 la suta valoarea investitiilor straine directe din economia Bulgariei in aceeasi perioada (46,5 milioane de euro).

Cresterea sumei trimise de bulgarii din strainatate a fost constanta in ultimii ani, de la 693,90 milioane de euro in 2008, la 759,6 milioane de euro in 2010 si 774 de milioane de euro in 2011.

Potrivit unor studii, de fapt sumele trimise acasa de bulgari sunt cu circa 30% - 40% mai mari decat cifrele oficiale.

Aceasta crestere este in contradictie izbitoare cu tendinta globala de scadere a numarului de persoane care pleaca la munca in strainatate, de la inceputul crizei si cu sumele trimise de acestea.

Aceste sume trimise din strainatate stabilesc si trendul pentru o parte consistenta a economiei bulgare, in special a comertului cu amanuntul si a pietei imobiliare.

In opinia expertilor, cresterea sumelor aduse de bulgari acasa are un impact pozitiv asupra economiei Bulgariei si asupra consumului.

Potrivit Bancii Mondiale, Bulgaria are unul dintre cele mai mari procente din populatie care lucreaza in strainatate si ramane una dintre tarile cu sumele cele mai mari din Europa primite de la muncitorii din afara tarii.

Aproximativ 1,2 milioane de bulgari locuiesc in prezent in strainatate, echivalentul a 16 la suta din populatie, potrivit cifrelor oficiale. Numarul real ar putea fi insa cu mult mai mare.

Cele mai mari comunitati de bulgari din strainatate sunt in Spania, Germania, Grecia, Italia, Romania si Turcia.

Potrivit unui studiu al Bancii Nationale a Bulgariei, de la inceputul anului, numai 50 la suta dintre muncitorii emigranti trimit bani rudelor din Bulgaria. Ceilalti recunosc ca nu sunt in masura sa acorde ajutor financiar familiilor din tara, chiar daca au un loc de munca stabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muncitori bulgari bani familii, #bulgari strainatate bani familii, #Bulgaria bani strainatate , #Bulgaria