Moody's ar putea imbunatati ratingul suveran al Bulgariei

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 13:11
1088 citiri
Moody's ar putea imbunatati ratingul suveran al Bulgariei

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a anuntat ca ar putea imbunatati ratingul suveran al Bulgariei in urmatoarele 12-18 luni, cu toate ca deficitul bugetar de anul trecut depaseste cu mult estimarile initiale, informeaza Mediafax.

In prezent calificativul Moody's pentru Bulgaria este "Baa3", cu perspectiva pozitiva.

Imbunatatirea ratingului este conditionata de consolidarea fiscala, pe care guvernul trebuie sa o realizeze pentru stabilizarea datoriei, si de revenirea la dezvoltare economica durabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ministerul bulgar al Finantelor a anuntat ca deficitul bugetar pentru 2009 este de 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB), peste nivelul de 1,9% din PIB estimat initial.

Totodata, ministerul anticipeaza un deficit de aproximativ 3% din PIB pentru acest an.

Nivelurile negative ridicate ale balantei bugetare reflecta cheltuieli nedeclarate, legate de contracte semnate de fostul guvern anterior alegerilor din iulie 2009, potrivit autoritatilor de la Sofia.

Guvernul a catalogat aceste cheltuieli ca fiind neperiodice si a implementat un pachet de masuri fiscale in scopul de a limita cresterea deficitului din acest an.

"In pofida anuntului recent al guvernului referitor la deficitele bugetare din 2009 si 2010, ratingul ar putea fi ridicat la Baa2, in cazul in care cheltuielile sunt temporare, iar deficitul va fi diminuat semnificativ in 2011", a declarat analistul Moody's Kenneth Orchard.

El subliniaza ca agentia a modificat perspectiva calificativului Bulgariei de la "stabila" la "pozitiva" in ianuarie 2010.

Decizia a fost luata avand in vedere performantele fiscale solide ale autoritatilor in timpul crizei economice.

Deficitul revizuit pentru 2009 este inferior mediei din Uniunea Europeana, de 5,9% din PIB, mentioneaza analistul.

Totodata, Orchard avertizeaza ca revizuirea deficitului a afectat increderea in transparenta fiscala a Bulgariei si in certitudinea datelor statistice privind bugetul.

In plus, inrautatirea situatiei economice din Grecia ar putea avea efecte negative asupra economiei bulgare.

"Desi doar 9% din exporturile Bulgariei sunt destinate Greciei, exista legaturi economice puternice prin intremediul sectorului bancar si al veniturilor expediate din statul elen", noteaza comunicatul.

In aceste conditii, Moody's anticipeaza ca economia va scadea in 2010, ceea ce va face mai dificil procesul de ajustare fiscala.

Agentia estimeaza, totodata, ca raportul datorii/PIB va ramane sub 20% in 2010.

 

#bulgaria rating economie deficit , #Bulgaria