Londra continua sa spuna "Nu" muncitorilor romani si bulgari

Marti, 30 Octombrie 2007, ora 15:21
885 citiri
Londra continua sa spuna "Nu" muncitorilor romani si bulgari

Potrivit NewsIn, Marea Britanie a anuntat ca prelungeste restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cel putin pana la sfarsitul anului 2008.

Marea Britanie a restrictionat accesul cetatenilor din cele doua tari pe piata muncii, adoptand o pozitie contrara celei luate dupa extinderea europeana din 2004.

Ambasadorul britanic la Bucuresti Robin Barnett il informase marti pe ministrul de externe Adrian Cioroianu ca guvernul de la Londra urma sa anunte oficial in cursul zilei prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, se arata intr-un comunicat MAE remis NewsIn.

Ministrul Cioroianu si-a exprimat regretul pentru aceasta decizie a Londrei, intr-o intrevedere cu ambasadorul Barnett, apreciind ca ea va fi dificil de inteles de catre opinia publica si mass-media din Romania si Bulgaria.

Comunicatul MAE subliniaza ca numarul romanilor din Marea Britanie nu a inregistrat o crestere masiva dupa aderarea Romaniei la UE, realitate confirmata chiar de statisticile britanice. Pe de alta parte, contributia imigrantilor in general, inclusiv a romanilor, la dezvoltarea economica a Marii Britanii este apreciata drept benefica.

Ministrul roman a aratat ca decizia autoritatilor britanice va fi perceputa nefavorabil si in contextul in care majoritatea statelor membre ale UE a relaxat sau ridicat restrictiile impuse cetatenilor romani si bulgari. Totodata, ministrul afacerilor externe roman a remarcat faptul ca aceasta decizie va avea ca efect indirect, nedorit, incurajarea fenomenelor de "munca la negru", ceea ce creeaza prejudicii atat cetatenilor din Romania si Bulgaria, cat si statului britanic.

MAE si celelalte institutii abilitate ale statului roman vor continua cu fermitate demersurile in vederea unei decizii viitoare favorabile, in virtutea principiului liberei circulatii a fortei de munca, unul dintre principiile fundamentale ale UE, precum si in virtutea bunelor relatii de ansamblu intre Romania si Marea Britanie.



Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.