Comisia Europeana recomanda Bulgariei sa mentina o politica fiscala restrictiva

Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:37
2266 citiri
Comisia Europeana recomanda Bulgariei sa mentina o politica fiscala restrictiva

Politica fiscala a Bulgariei tinteste mentinerea unor excedente bugetare de circa 3% din PIB in anii urmatori, care au rolul de a contracare adancirea deficitului extern, arata ieir Comisia Europeana, care recomanda cresterea moderata a cheltuielilor publice si a salariilor din sectorul public.

"Atentia guvernului la masurile structurale pentru consolidarea rezistentei economiei reprezinta, totodata, un raspuns adecvat si la timp in contextul perspectivelor economice actuale", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene, dupa evaluarea programului de stabilitate si convergenta al vecinului de la sud al Romaniei.

"Strategia bugetara pe termen mediu tinteste mentinerea unei pozitii bugetare solide, reflectata de excedentele mari vizate de guvern, de 3% din produsul intern brut (PIB) in perioada programului", arata CE. Cresterea economica a Bulgariei a depasit nivelul de 6% pe an din 2003, insa avansul a fost insotit de adancirea deficitului de cont curent si de accentuarea inflatiei. Anul trecut, deficitul extern al Bulgariei a ajuns la 24,3% din PIB, ptrivit primelor estimari. In contextul crizei financiare mondiale si incetinirii cresterii economice, Bulgaria se confrunta cu dilema mentinerii unei cresteri economice sustenabile in conditiile in care trebuie sa atenueze dezechilibrele macroeconomice, prin mentinerea unor politici fiscale si de venituri aspre, avertizeaza Comisia Europeana. Bruxelles-ul recomanda Bulgariei sa mentina in continuare o politica fiscala restrictiva, prin cresterea moderata a cheltuielilor publice, pentru a restrange dezechilibrele externe si a contrabalansa posibile scaderi de venituri.

Comisia Europeana mai recomanda, totodata, un control al cresterii salariilor din sectorul public si sporirea eficientei cheltuielilor publice, prin implementarea unei programari bugetare si prin intarirea capacitatii administrative in materie de piete, educatie si sanatate, in scopul cresterii productivitatii si reducerii deficitului extern. Comisia Europeana a declansat ieri prima etapa a procedurilor de deficit excesiv impotriva a sase state, printre care Franta si Spania, ca urmare a dezechilibrului important al finantelor publice ale acestor tari, provocat de criza economica.

Celelalte state impotriva carora a fost declansata procedura sunt Grecia, Irlanda, Letonia si Malta, iar termenele limita pentru reducerea deficitelor vor fi stabilite in martie. Procedura se lanseaza cand deficitul bugetar depaseste limita de 3% din produsul intern brut. Un deficit bugetar datorat unor conditii exceptionale, cu doar cateva zecimale peste 3% si care este doar de scurta durata poate determina Comisia sa nu declanseze in final procedura. Romania nu se afla inca printre statele impotriva carora a fost declansata procedura, desi a incheiat 2008 cu un deficit bugetar de 5,2% din PIB, aproape dublu fata de cel din 2007. Comisia Europeana asteapta "cat mai repede posibil" programul de convergenta al noului guvern roman, urmand a-l analiza in cateva saptamani, fiind foarte probabil sa demareze procedura de deficit excesiv pentru depasirea limitei de 3% din PIB prevazuta in Pactul de Stabilitate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE, # politica fiscala, # deficit , #Bulgaria