Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comertul cu Bulgaria va depasi trei miliarde de euro in 2013 - prognoza

Comertul cu Bulgaria va depasi trei miliarde de euro in 2013 - prognoza


Schimburile comerciale intre Romania si Bulgaria vor depasi trei miliarde de euro si in 2013, a declarat, marti, Bronislav Denev, consilier economic si comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucuresti.

Potrivit acestuia, recordul schimbului de marfuri intre cele doua tari s-a inregistrat in 2011, cand schimburile comerciale s-au ridicat la circa 3,5 miliarde de euro.

"In 2012, a inregistrat o scadere cam cu 250 de milioane de euro, insa consideram ca a fost ceva normal pentru aceasta perioada de criza. (...) Sunt convins ca aceasta perioada de criza ne face mai apropiati si este, poate, o lectie in plus, o situatie reala in plus care ne pune mai aproape unul de celalalt si ne da posibilitatea sa muncim impreuna", a spus Denev pentru AGERPRES.

In ceea ce priveste anul 2013, exista premise pentru ca schimburile comerciale dintre Romania si Bulgaria sa depaseasca trei miliarde de euro, in conditiile in care primele trei luni ale anului au adus cresteri fata de 2012.

"In primele trei luni, exista crestere in schimbul de marfuri si din Bulgaria spre Romania si din Romania spre Bulgaria, comparativ cu perioada similara din 2012. Indiferent de anumite situatii politice sau economice din cele doua tari, exista crestere. Eu vad ca la nivel de societati comerciale se lucreaza foarte bine. Pot spune ca si anul acesta schimbul de marfuri va depasi trei miliarde de euro, dar exact cat, voi putea spune la inceputul anului 2014', a mentionat acesta.

Bronislav Denev a precizat ca aproximativ 1.500 de firme romanesti si peste 1.750 de firme bulgaresti sunt implicate in schimburile comerciale.

"Cam 1.500 de firme romanesti exporta in Bulgaria, iar 1.751 exporta din Bulgaria spre Romania. Sunt convins ca partenerii lor sunt mai multi, dar asta este o sansa pentru a creste numarul in fiecare an", a aratat el.

Produsele din constructii, agricultura si vinurile, in topul schimburilor comerciale

In ceea ce priveste produsele aflate in topul comercial, Denev a spus ca, mai ales in ultimii trei ani, acestea au variat. Cele mai multe sunt, acum, produsele ce provin din industria de constructii, din sectorul agricol - nu doar produse, ci si utilaje. La acestea se adauga vinurile.

"Trebuie sa va spun ca Romania este al doilea partener al Bulgariei, dupa Rusia, la export de vinuri. Ceea ce inseamna ca, in afara de vinul minunat pe care il produceti dvs, pare-se ca va place si vinul bulgaresc", a spus el.

Potrivit statisticii romane, publicata pe site-ul Ambasadei Romaniei in Republica Bulgaria, volumul total al schimburilor comerciale intre Romania si Bulgaria a atins, la 31 martie 2013, valoarea de 763,75 milioane de euro, fiind cu 3,07% mai mare fata de cel inregistrat la 31 martie 2012.

Exporturile romanesti catre Bulgaria au crescut in martie 2013 cu 3,98% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 450,88 milioane de euro, ceea ce plaseaza aceasta tara pe locul 7 in topul statelor de destinatie a produselor livrate din tara noastra (locul 6 intre statele membre UE), cu o pondere de 3,89% in totalul exporturilor Romaniei.

Se constata mentinerea trendului ascendent al exporturilor romanesti pe piata bulgara, care, in anul 2012, au atins un volum record comparativ cu perioadele similare din istoria relatiilor comerciale bilaterale.

Importurile Romaniei din Bulgaria au crescut la 31 martie 2013 cu 1,79%, raportat la perioada similara a anului anterior, atingand 312,87 milioane de euro (locul 14 in topul statelor furnizoare de produse in tara noastra, detinand o pondere de 2,47% in totalul importurilor romanesti, si locul 10 intre statele membre UE).

Soldul balantei comerciale romano-bulgara la 31 martie 2013, a fost de 138,01 milioane de euro a fost in favoarea Romaniei, fiind in crestere cu 11,75 milioane de euro comparativ cu 31 martie 2012, conferind Bulgariei locul 3 in topul statelor partenere, dupa Turcia si Marea Britanie, cu o balanta comerciala favorabila tarii noastre si, respectiv, locul 2 intre partenerii din UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1246 ori