Cine va conduce Bulgaria pana la sfarsitul lunii mai?

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 09:15
1135 citiri
Cine va conduce Bulgaria pana la sfarsitul lunii mai?

Cabinetul de tranzitie al Bulgariei urmeaza sa fie investit in functie miercuri, la ora 10,00. Presedintele bulgar Rosen Plevneliev l-a desemnat, marti, pe Marin Raikov, ambasadorul bulgar la Paris, pentru functia de premier interimar al tarii. Guvernul de tranzitie are atributii restranse, avand ca prioritate organizarea unor alegeri corecte si mentinerea stabilitatii tarii.

Guvernul de tranzitie numit de presedintele Rosen Plevneliev va guverna tara pana la desemnarea unui nou cabinet de catre parlamentul ce va rezulta din alegerile anticipate de pe 12 mai. Parlamentul actual va fi dizolvat pe 15 martie.

Diplomat de cariera, Raikov a fost de doua ori ministru adjunct al afacerilor externe - intre 1998 si 2001, in guvernul de centru-dreapta al premierului Ivan Kostov, si in 2009 si 2010, in cabinetul lui Boiko Borisov, tot de centru-dreapta. Raikov a avut si doua mandate de ambasador la Paris. Marin Raikov va ocupa totodata si postul de ministru al afacerilor externe.

Femeile, in primul esalon al guvernarii

Noul guvern are trei vicepremieri, trei doamne. Secretarul general al administratiei prezidentiale, Ekaterina Zaharieva, va fi vicepremier si ministru al dezvoltarii regionale. Deiana Kostadinova, si ea angajata a administratiei prezidentiale, va fi vicepremier si ministru al politicii sociale, iar Iliana Þanova, experta la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, va fi vicepremier si ministru pentru gestionarea fondurilor europene.

Postul de ministru de interne va fi ocupat pentru prima data tot de o femeie. Este vorba de gen. Petea Parvanova, care pana acum a condus Departamentul pentru Uniunea Europeana si Cooperare Internationala al Ministerului de Interne. Guvernatorul-adjunct al Bancii Nationale a Bulgariei, Kalin Hristov, va fi ministru al finantelor. Asen Vasilev, absolvent al Universitatii din Harvard si cofondator si presedinte al companiei Everbread, va fi ministru al economiei, energiei si turismului.

In primul sau discurs tinut dupa desemnarea in functia de premier interimar, Marin Raikov a promis ca guvernul de tranzitie va asigura stabilitatea financiara a tarii, mentinand consiliul monetar care va ramane in vigoare pana la aderarea la zona euro.

"Nu vom permite o politica care sa puna consiliul monetar sub semnul intrebarii. Nu vom permite o aventura si nici o forma de nationalizare. Ne vom opune oricarei incercari ca tara sa fie aruncata in haos. (...) Guvernul de tranzitie este menit sa ii convinga pe partenerii nostri ca Bulgaria va continua sa-si indeplineasca angajamentele ca tara membra a NATO si UE. Vom continua sa lucram pentru cadrul financiar 2014-2020", a subliniat Raikov.

#guvern interimar Bulgaria, #alegeri anticipate Bulgaria 2013, #alegeri parlamentare Bulgaria 2013, #criza politica Bulgaria 2013 , #Bulgaria