Chiriile pentru spatiile industriale din Sofia au ajuns printre cele mai mari din regiune

Marti, 29 Aprilie 2008, ora 12:32
1069 citiri
Chiriile pentru spatiile industriale din Sofia au ajuns printre cele mai mari din regiune

Preturile chiriilor pentru spatiile industriale si de logistica din capitala Bulgariei, Sofia, sunt printre cele mai mari din regiune, in special in comparatie cu cele din Romania, arata ultimul raport de piata al companiei de consultanta in real estate, Arco Vara."Spatiile industriale si logistice din Sofia au preturi de inchiriere foarte mari din cauza lipsei unui stoc pe aceasta piata", sustin in raport expertii consultantului estonian. Datele prezentate de catre Arco Vara indica faptul ca Sofia este a al doilea oras din regiune in ceea ce priveste preturile ridicate ale chiriilor pe acest segment al pietei imobiliare, dupa Kiev.


In general, preturile chiriilor proprietatilor industriale din Sofia se incadreaza intre 4 si 10 euro/mp in timp ce in Kiev acestea ajung la 7,4 - 11.5 euro/mp. Potrivit consultantilor imobiliari, celelalte piete acoperite de acest raport indica faptul ca preturile in regiune se incadreaza in jurul a sase euro/mp.


Piata proprietatilor logistice si industriale din Bulgaria este inca insuficient de dezvoltata, iar acest lucru permite inca dezvoltatorilor sa obtina un randament al investitiei de 9-10%, arata acelasi raport. Specialitii in domeniu estimeaza ca stocul proprietatilor logistice si industriale din Sofia se ridica la 1,2 milioane de metri patrati, in Plovidiv la 450.000 mp si la circa 300.000 mp in Varna.


In comparatie cu spatiile industriale, chiriile pentru spatiile de retail din Bulgaria sunt apropiate cu cele din Riga, Vilnius si Tallinn si mai mici decat cele din Kiev si Bucuresti. Chirile in mallurile din Sofia se incadreaza intre 15 si 60 euro/mp/luna in timp ce locatiile comerciale stradale au chirii intre 40 si 100 euro/mp. In comparatie, chiriile pentru spatiile de retail in Kiev sunt cuprinse intre 60 si 300 euro/mp, iar in Bucuresti ajung la 80 - 150 euro/mp.


Cu toate acestea, raportul estonienilor despre piata imobiliara indica faptul ca centrele comerciale de tip mall din Sofia sunt mai mici decat cele similare din Bucuresti, Vilnius si Riga, iar cel mai mare centru comercial din Bulgaria are o suprafata construita de 70.000 mp.