Bulgarii nu mai vor in proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 14:01
1020 citiri
Bulgarii nu mai vor in proiectul oleoductului Burgas-Alexandroupolis

Vicepremierul bulgar, Simeon Djankov, care este si ministru de finante, ar urma sa prezinte miercuri un proiect ce vizeaza retragerea Bulgariei din oleoductul Burgas-Alexandroupolis, relateaza Sofia News Agency.

Potrivit informatiilor furnizate de agentia BGNES, propunerea va fi prezentata la sedinta Consiliului de ministri.

Bulgaria va incerca sa puna capat participarii sale la acordul trilateral, prin intelegere amiabila. Daca cererea este respinsa, tara se va retrage din proiect in 12 luni, asa cum spune una dintre clauzele contractului.

Standard spune ca premierul Boiko Borisov va face anuntul personal si ca decizia este motivata de ratiuni financiare.

In noiembrie, Ministerul bulgar al Mediului a emis un raspuns pozitiv la documentele prezentate in legatura cu proiectul de oleoduct, iar procesul de evaluare urma sa mearga inainte, cu audieri publice.

In februarie, Bulgaria a fost invitata sa achite suma de 7,5 milioane de euro ca participat la proiect, pana la 20 martie, si sa continue finantarea oleoductului. In septembrie, Rusia a anuntat ca va bloca proiectul, dar nu il va abandona, pentru ca el beneficiaza de sustinere europeana.

Localnicii din Burgas se opun proiectului, din cauza presupuselor riscuri pentru mediu si sectorul turistic.

Conducta de 300 kilometri, ce ar urma sa lege portul Burgas de la Marea Neagra de Alexandroupolis, de la Marea Egee, viza sa transporte 35 milioane tone de petrol pe an, cu o posibila extindere la 50 de milioane, pentru a se usura traficul comercial prin Bosfor si Dardanele.

#Bulgaria proiect oleoduct, #oleoduct Burgas Alexandroupolis, #ministru Finante Bulgaria , #Bulgaria