Bulgarii au caracteristici genetice identice cu ale turcilor, romanilor si ungurilor

Vineri, 08 Decembrie 2006, ora 00:12
3931 citiri

Bulgarii au caracteristici genetice identice cu ale turcilor, romanilor si ungurilor, potrivit unui studiu realizat de profesorul bulgar Ivo Kremenski, seful laboratoarelor de genetica ale institutului "Maicin Dom" din Sofia.Kremenski este si consultant national pe probleme de genetica, informeaza Monitor. Fiecare al patrulea bulgar de sex masculin este purtatorul unor caracteristici genetice ale unei populatii care a trait pe teritoriul Bulgariei acum 7800 de ani, adica inaintea slavilor.

"Studiul nostru atesta ca acum 2000 de ani s-a produs un fenomen de migrare a populatiei care a dus la formarea a trei mari grupe: slava, vest-europeana si est-europeana, din zona Dunarii. In ultima grupa intra populatia actuala din Bulgaria, Romania, Turcia si Ungaria. Indepartarea noastra de slavi s-a produs pe baza unui flux mare de bulgari care au aparut pe aceste meleaguri", a explicat profesorul Kremenski. O echipa de specialisti bulgari pregateste un nou studiu prin care se vor oferi informatii despre originea si statornicirea femeilor bulgare in zona Dunarii. Astfel se va obtine o imagine de ansamblu despre populatia bulgara, de unde a venit si cand s-a instalat pe aceste meleaguri.

La sediul "Maicin Dom" au fost inaugurate centrul de medicina moleculara, centrul national de genetica si clinica de studii postnatale. Centrul de medicina moleculara este primul centru de acest gen din regiunea Balcanilor. In acest centru se va pastra Banca ce contine Baza Nationala de Informatii Genetice. In momentul de fata, in aceasta banca se afla peste 5000 de probe de ADN ale bulgarilor, pastrate in frigidere speciale, la minus 80 de grade Celsius. Sub aceasta forma, probele se pot pastra zeci de ani. Studiile care se fac pe acest material genetic pot duce la descoperirea unor factori de risc genetic in familie, in cadrul generatiilor, riscuri care pot fi eliminate.

Cercetarea caracteristicilor genetice ale bulgarilor vor fi folosite si pentru crearea unui model balcanic pentru un cip ADN prin care va stabili un medicament individual pentru fiecare pacient bulgar in parte care sufera de o anumita boala. Cipul va fi prelucrat dupa un proiect care va dura trei ani. In opinia oamenilor de stiinta, el va fi mai ieftin decat ceea ce se ofera pe piata in momentul de fata. In centrul de genetica se va realiza si un studiu bulgaroamerican prin care se doreste stabilirea genelor responsabile pentru dependenta de droguri si alcool.

Echipa profesorului Ivo Kremenski conduce un program national de profilaxie si diagnostic al bolilor genetice din Bulgaria. Printre prioritatile programului se afla si realizarea unui nou studiu genetic pentru 20 de boli vindecabile pentru nou-nascutii din intreaga tara. Pana in momentul de fata bebelusii au fost studiati doar din perspectiva a doua imbolnaviri. O alta prioritate este extinderea cercetarii sangelui prin "screening biochimic" la gravide. Astfel va fi posibil ca sa se aprecieze din timp riscul ca nou-nascutul sa nu dezvolte maladia Down.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)