Bulgarii, ajutati de experti internationali pentru atragerea fondurilor europene

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:20
1029 citiri
Bulgarii, ajutati de experti internationali pentru atragerea fondurilor europene

Experti ai Bancii Mondiale si ai Bancii Europene pentru Investitii vor oferi consultanta Guvernului de la Sofia in ceea ce priveste proiectele mari de infrastructura, Romania urmand sa apeleze si ea la consultanti internationali, potrivit declaratiilor lui Leonard Orban.

Memorandumul de cooperare intre Bulgaria, Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii a fost semnat duminica la Sofia. La eveniment au participat premierul Boiko Borisov, ministrul pentru fonduri europene, Tomislav Doncev, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa de Est, Philippe Le Houerou, presedintele Bancii Europene de Investitii, Wilhelm Molterer, si comisarul pentru politici regionale, Johannes Hahn, relateaza Novinite.

"Memorandumul de intelegere cu BM si BEI va ajuta Bulgaria la absorbtia fondurilor europene pentru crearea de proiecte de infrastructura de anvergura", a declarat comisarul european, care a apreciat indicatorii macro-economici realizati de Cabinetul de la Sofia.

Premierul Borisov a declarat ca a discutat cu Johannes Hahn despre construirea si modernizarea unor autostrazi si cai ferate.

Sofia urmeaza sa semneze luni un acord similar cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Bulgaria si Romania sunt tarile din Uniunea Europeana cu cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor europene.

In cadrul unei vizite efectuate in Romania, in septembrie 2011, comisarul Johannes Hahn declara ca Romania va stabili o lista cu proiectele de investitii cele mai importante si va apela la experti internationali, care vor contribui la implementarea programelor operationale.

Comisarul a explicat ca expertii care vor fi adusi nu ii vor inlocui pe cei din structurile existente, ci scopul lor va fi sa identifice unde sunt problemele si cum pot ajuta autoritatile in implementarea proiectelor.

"Acesti experti, la cererea Romaniei, sub conducerea ministrului Orban, vor identifica lipsurile. Avem nevoie in mod special de experti care sa ajute in implementarea proiectelor", spunea Hahn.

#Banca Europeana de Investitii acord Bulgaria, #BEI BM consultata Bulgaria, #experti BEI proiecte infrastructura Bulgaria , #Bulgaria