Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presa din Sofia:

Bulgaria va pastra interdictia privind explorarea gazelor de sist

Bulgaria va pastra interdictia privind explorarea gazelor de sist


Bulgaria nu va renunta la interdictia pentru exploatarea si explorarea gazelor de sist, a anuntat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, dupa cum scrie joi cotidianul sofiot Sega.

La inceputul acestei saptamani, Iskra Mihailova declara ca este posibil ca subiectul sa fie redeschis, dar a renuntat ulterior la aceasta idee sub presiunea opiniei publice.

Ministrul bulgar a multumit miercuri organizatiilor neguvernamentale pentru pozitia lor activa. "Daca asta este pozitia societatii civile care nu accepta nimic altceva decat un moratoriu (asupra explorarii si exploatarii gazelor de sist - n.r.), eu ma supun", a afirmat Iskra Mihailova. Ea a adaugat ca functia sa de ministru se datoreaza cetatenilor si in consecinta trebuie sa asculte de vointa lor.

Premierul bulgar Plamen Oresarski a confirmat si el ca guvernul nu va aborda acest subiect. Seful executivului de la Sofia a precizat ca problema nu face parte din prioritatile guvernului. "Bineinteles, viata este dinamica si cand va fi necesar, am putea adauga si prioritati noi", a tinut totusi sa adauge premierul Oresarski.

Bulgaria, a doua tara din lume care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica

Ziarul Trud scrie ca, la 5 iunie, de Ziua Mondiala a Mediului, in diferite orase din Bulgaria, precum si la punctul de frontiera Durankulak-Vama Veche, au avut loc proteste impotriva explorarii gazelor de sist in Romania si Bulgaria.

La inceputul anului 2012, parlamentul bulgar a interzis complet exploatarea de gaze si titei prin fracturarea hidraulica a rocilor cu apa sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Moratoriul a intervenit in urma unor proteste ample ale organizatiilor ecologiste care au obligat fostul guvern de la Sofia sa-si revizuiasca propria decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zacamintele de gaze de sist din nord-estul tarii.

Astfel, Bulgaria a devenit cea de a doua tara din lume, dupa Franta, care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Potrivit liderului Verzilor bulgari, Borislav Sandov, in acest moment Bulgaria este statul cu cea mai stricta interdictie, fiind singura tara din lume unde tehnologia de 'fracturare hidraulica' este interzisa nu numai in cazul gazelor de sist, ci in general in cel al combustibililor conventionali.

Prin protestele recente, activistii ecologisti din Bulgaria au cerut ca si Romania sa urmeze exemplul vecinei sale. Verzii bulgari sustin ca fracturarea hidraulica din Dobrogea va polua apele subterane si pe teritoriul bulgaresc. Ei mai insista ca moratoriul impus de parlamentul bulgar sa capete forma unei legi.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1171 ori