Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria va cere ajutorul vecinilor sai pentru redeschiderea Kozlodui

Bulgaria va cere ajutorul vecinilor sai pentru redeschiderea Kozlodui

Bulgaria va incerca sa obtina sprijinul vecinilor sai pentru a o ajuta sa redeschida cele doua unitati ale centralei nucleare de la Kozlodui pe care le-a inchis inainte de a adera la Uniunea Europeana, au declarat joi oficiali citati de Reuters.

La presiunea Bruxelles-ului, ingrijorata de aspectele legate de securitate, Bulgaria si-a inchis cele doua reactoare de fabricatie sovietica, de cate 440 de megawati fiecare, la 31 decembrie 2006, ca parte a angajamentelor de preaderare asumate.

Intre timp, si-a construit un plan de actiune pentru a incerca sa reporneasca unitatile, pentru a nu-si pierde pozitia de lider regional in domeniul exporturilor de energie.

Ministrul economiei si energiei Rumen Ovcearov a declarat ca inchiderea reactoarelor a provocat deja un deficit de electricitate in regiune.

"Trebuie sa convingem Comisia Europeana ca nu este o problema doar a Bulgariei, ci una internationala, ceea ce presupune eforturi diplomatice foarte serioase", a declarat oficialul bulgar. "Trebuie, de asemenea, sa reafirmam si sa confirmam ca reactoarele sunt sigure. Trebuie sa ne adresam tuturor institutiilor internationale", a spus ministrul.

El nu a specificat ce actiuni are in vedere Bulgaria, desi a spus ca va pregati si va prezenta cazul ministrilor economiei din UE.

Ovcearov si alti oficiali estimeaza ca pierderile financiare totale se ridica la 2,5 miliarde de euro. Bulgariei i s-au acordat 550 de milioane de euro pentru procesul de dezactivare a reactoarelor.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a spus ca nu exista dovezi clare ca reactoarele ar putea intruni standardele UE. "Este mai bine sa nu fie repornite, pentru ca ar da o impresie gresita investitorilor, dar si cetatenilor", a spus Piebalgs. El a recomandat Bulgariei sa se concentreze in schimb asupra prioritatilor UE vizand cresterea eficientei energetice si a folosirii surselor energetice regenerabile.

Bulgaria a anuntat ca, daca nu va reusi repornirea reactoarelor, va incerca sa obtina o suma mai mare, de un miliard de euro, drept compensatii de la Bruxelles.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 892 ori