Bulgaria sustine in continuare South Stream

Luni, 03 August 2009, ora 16:19
1273 citiri
Bulgaria sustine in continuare South Stream

Bulgaria isi mentine angajamentul fata de gazoductul South Stream, dar nu a decis inca daca va renunta sau nu la proiectul construirii unei centrale nucleare la Belene, a declarat luni ministrul economiei si energiei citat de Reuters, precizeaza NewsIn.

Noul guvern de centru-dreapta, investit in functie saptamana trecuta, a anuntat ca va revizui angajamentele tarii in principalele proiecte energetice, deoarece acestea ar putea deteriora si mai mult situatia bugetara a tarii, afectata de criza economica globala si de scaderea veniturilor.

Traicio Traikov, care a fost investit in functie dupa ce partidul centru-dreapta GERB a castigat alegerile din luna iulie, a declarat ca Sofia trebuie sa reevalueze construirea centralei de 2.000 de megawati, al carei cost este estimat la peste sase miliarde de euro.

Traikov, in varsta de 39 de ani, fost director executiv la filiala bulgara a companiei austriece de utilitati EVN, a declarat ca fostul cobinet socialist a cheltuit deja 400 de milioane de euro pentru proiectul Belene, fara sa aiba o viziune asupra finantarilor si beneficiilor economice.

"Acum trebuie sa gasim raspunsuri daca Bulgaria are nevoie de o astfel de capacitate, cat va costa energia produsa pentru a face proiectul profitabil si daca exista o piata pentru energie la acest pret", a explicat el.

Sofia, care detine 51% din proiect, a contractat compania rusa Atomstroiexport sa construiasca doua reactoare de cate 1.000 de megawati fiecare. Restul de 49% din centrala este detinut de societatea germana RWE. Finantarea nu a fost structurata inca.

Traikov a declarat ca el si premierul Boiko Borisov se vor intalni cu oficiali din RWE in cursul acestei saptamani, pentru a discuta despre acest proiect.

Deputatii GERB au sugerat deja ca Bulgaria trebuie sa gaseasca investitori privati pentru pachetul majoritar sau sa abandoneze centrala.

Noul guvern a anuntat ca Sofia nu isi poate permite sa ceara imprumuturi, in conditiile in care este supusa la presiuni sa reduca cheltuielile publice pentru a evita un deficit.

Insa criza nu va obliga tara sa isi reconsidere participarea la proiectul rus South Stream, care va alimenta cu gaz Europa de Sud-Est. Bulgaria a semnat un acord larg cu Rusia in acest dosar, dar exista in continuare divergente privind ruta si proprietatea conductei pe teritoriul sau.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#bulgaria, #south, #stream, #centrala, #nucleara, #minister, #economie , #Bulgaria