Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria si Romania vor intra intr-o Europa neincrezatoare

Bulgaria si Romania vor intra intr-o Europa neincrezatoare
Romania si Bulgaria isi vor face la 1 ianuarie intrarea in Uniunea Europeana tot mai reticenta la largire, in pofida integrarii relativ usoare a ultimilor zece veniti.

Cele doua tari, care au ratat primul tren in mai 2004 din cauza intarzierii lor, nu va trebui sa astepte pana la 1 ianuarie 2008, cum proiectasera responsabilii europeni din cauza lacunelor lor persistente in materie de lupta contra fraudei si a coruptiei, mai ales in Bulgaria.

Cei 25 au estimat ca au mai multe sanse sa accelereze introducerea reformelor necesare in interiorul decat in exteriorul Uniunii Europene. "De ce ar trebui sa fim negativi a priori?", intreba recent presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Cu aceste doua tari foarte sarace ( PIB pe locuitor este echivalent cu de abia o treime din media europeana), foarte rurale (agricultura reprezinta acolo inca 10% din valoarea adaugata, fata de 2% la cei 25), dar cu o crestere de peste 5% pe an, populatia UE, marita cu 30 de milioane de locuitori, se va apropia de o jumatate de miliard.

Romania si Bulgaria nu vor beneficia de aceleasi avantaje ca cei 10 din valul din 2004: ele sunt amenintate in orice clipa sa li se aplice o "clauza de salvgardare" in mai multe sectoare.
Comisia a invocat deja acest lucru pentru transportul aerian: deoarece nu respecta normele de securitate, companiile bulgare vor mai fi considerate ca intreprinderi din terte tari. Numeroase abatoare si intreprinderi de produse lactate romanesti si bulgare care nu vor respecta normele sanitare nu isi vor putea exporta produsele spre UE.


Conditii mai stricte


Cele doua tari risca in orice clipa sa le fie inchis robinetul subventiilor agricole si regionale daca agentiile insarcinate sa le distribuie sunt suspectate de deturnari. In sfarsit, statele membre au decis aproape toate sa isi inchida piata muncii in fata noilor veniti timp de minimum sapte ani, de teama unei invazii. "Aceste restrictii nu sunt acceptabile si amplifica discriminarile ale caror victime sunt noii cetateni europeni", a deplans Asociatia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului.

Aceasta noua abordare, mai stricta fata de largire, se explica prin mai multi parametri.
Exista mai intai fenomene punctuale datorate experientei din trecut: Marea Britanie, care isi deschisese complet piata muncii in fata celor 10 in 2004, bazandu-se pe absenta fluxului cu prilejul aderarii Spaniei si a Portugaliei, a asistat in urmatorii doi ani la sosirea a 500 000 de muncitori polonezi.

Exista, in plus, o adevarata "oboseala a largirii" foarte pronuntata in cele 15 state membre "vechi" ale UE, chiar daca cele zece tari aderate cel mai recent raman atasate de ideea extinderii. In ultimul Eurobarometru publicat acum o saptamana, britanicii si germanii se alatura francezilor care sunt favorabili numai in proportie de o treime noilor aderari.

Un pilot in avion

Acesta este si mesajul pe care au vrut sa il transmita francezii si olandezii spunand "nu" la adresa Constitutiei Europene: acesta era in parte semnul unei respingeri a largirii aparent fara sfarsit a Uniunii Europene.

"S-a dat impresia ca este suficient sa fii candidat pentru a adera la club", regreta un ambasador european.
Conditiile au fost asadar considerabil inasprite pentru viitoarele state aderente, ca tarile din Balcani si Turcia, si numai Croatia va scapa de organizarea in Franta a unui referendum asupra aderarii, care va avea loc in 2009 sau 2010.

"Trebuie sa se arate ca exista un pilot in avionul extinderii", subliniaza un diplomat. "Abordarea franceza, mai stricta, incepe sa faca scoala in sanul UE."

Dovada este inghetarea in decembrie a opt din cele treizeci si cinci de capitole din negocierile de aderare a Turciei, care este astfel "pedepsita" pentru ca nu si-a deschis porturile si aeroporturile in fata comertului provenind din Cipru, una din tarile membre ale Uniunii. Venirea la putere a partidelor populiste si instabilitatea politica care domneste in mai multe tari ale Europei de Est, mai ales in Polonia, Ungaria si Slovacia, au dus la o oarecare incetinire a procesului.
Cu toate acestea, recenta largire a fost mai curand usoara.

Cei zece si-au adus ratele lor mari de crestere si pietele lor in cosul de casatorie, ceea ce a permis celor 15 sa isi creasca de patru ori exporturile spre aceasta parte foarte dinamica a Uniunii Europene.
Pe plan politic, "cei noi" isi sustin interesele cu vigoare, mai ales in Polonia, care si-a opus vetoul deschiderii negocierilor pentru incheierea unui parteneriat de aderare cu Rusia. Ciprul s-a aratat si el intransigent fata de Turcia.

Institutiile, depasite, scartaie din toate incheieturile si majoritatea tarilor fac acum din reforma un prealabil al oricarei largiri.

"Din motive istorice, exista o paleta de interese psihologico-politice diferite in comparatie cu cele ale vechilor state membre"explica Wilhelm Schonfelder, ambasador al Germaniei pe langa Uniunea Europeana.

Cu 27 de membri, cu 22 de limbi diferite, este greu de gasit atmosfera conviviala a celor 6 sau 15. Cu toate acestea, paralizia prezisa celor 25 nu s-a produs. Au fost incheiate acorduri, mai ales asupra controlului produselor chimice, a liberalizarii serviciilor, a bugetului pe 2007-2013 sau a Constitutiei care, in mod ironic, a fost respinsa de doua state membre vechi, nu de cele noi. Integrarea se face asadar mult mai rapid decat s-a prevazut, mai ales pentru ca noii veniti invata repede limitele care exista in utilizarea amenintarii cu un veto.

"Daca se utilizeaza vetoul pentru a bloca un acord care a avut nevoie de mult timp pentru a fi incheiat, se pierde capital politic si cand ai nevoie data urmatoare, nu poti obtine sustinere", explica Hugo Brady, un analist al Centrului pentru Reforme Europene, un institut de cercetare cu sediul la Londra.

Sursa: RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori