Bulgaria se uneste cu Romania in 2012, la conductele de gaze

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 11:02
2420 citiri
Bulgaria se uneste cu Romania in 2012, la conductele de gaze

Bulgaria este pe cale de a incepe constructia la o interconexiune de gaze naturale cu Romania in cateva saptamani, potrivit ministrului bulgar al economiei, energiei si turismului, Traiceo Traikov.

Construirea interconectarii de gaz bulgaro-elene va incepe in al treilea trimestru din 2012, a declarat Traikov duminica pentru BTA, informeaza Novinite.

Bulgaria isi muta legatura la reteaua de gaze naturale la cea a vecinilor sai dupa razboiul gazelor din ianuarie 2009 intre Rusia si Ucraina, care a taiat livrarile de gaz rusesc spre Bulgaria timp de trei saptamani lasandu-o fara gaze naturale in mijlocul iernii, aminteste Novinite.

Criza gazelor din 2009 a expus dependenta Bulgariei de aproape 100% de gazele naturale rusesti.

Ministrul bulgar al energiei a mai explicat ca se asteapta sa semneze un memorandum cu Ministerul turc al Energiei si Resurselor Naturale, care va cimenta angajamentul politic al Turciei in proiect pentru interconectarea de gaz bulgaro-turca.

El a spus ca Bulgaria va sonda oportunitatile de finantare din partea UE pentru legatura de gaze cu Turcia, cel putin in ceea ce priveste partea viitoarei conducte ce va fi amplasata pe teritoriul bulgar.

Comisia Europeana a aprobat deja 9 milioane de euro in cofinantare pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Romania si 45 de milioane de euro pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Grecia, plus o alta suma de 2,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate si formularul de cerere pentru interconectarea de gaz Bulgaria-Serbia, a reamintit Traikov.

In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al UE ar trebui sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si energie electrica pana in 2014, pentru a evita repetarea crizei ruso-ucrainene a gazului.

#Bulgaria conducte gaz, #gaz Romania Bulgaria, #gaz Bulgaria Grecia , #Bulgaria