Bulgaria scade pretul energiei electrice cu 8% si retrage licenta CEZ

Marti, 19 Februarie 2013, ora 16:15
1911 citiri
Bulgaria scade pretul energiei electrice cu 8% si retrage licenta CEZ

Pretul pentru electricitate va fi redus cu 8% in Bulgaria, iar celui mai mare distribuitor de energie electrica din vestul tarii, CEZ, i se va retrage licenta, in timp ce restul companiilor de distributie de energie electrica vor fi amendate, a anuntat premierul Bulgariei, Boiko Borisov.

Guvernul bulgar va propune astfel Comisiei de stat de reglementare in domeniul energiei si apei ca preturile energiei electrice sa fie reduse cu 8% incepand cu data de 1 martie 2013. Totusi, primul ministru bulgar s-a opus ideii nationalizarii societatilor de distributie a energiei electrice, transmite Agerpres.

"Nu voi fi eu omul care va trece la nationalizare", a afirmat Borisov, precizand ca aceasta nu inseamna ca aceste trei societati nu vor face obiectul unor anchete.

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima data dupa iarna lui 1996, cand valul de proteste a dus la demisia guvernului condus de socialistul Jan Videnov, artere rutiere si intersectii importante din intreaga tara au fost blocate, duminica, de protestatari nemultumiti de cresterea facturilor la energie electrica.

Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a le fi satisfacute revendicarile. Principala revendicare a protestatarilor este renationalizarea celor trei societati de distribuire a energiei electrice, detinute in prezent de companiile cehe CEZ si EnergoPro si cea austriaca EVN.

EnergoPro si EVN opereaza in nord-estul si in sud-estul Bulgariei, fiecare avand un monopol in zona respectiva.

Luni, Borisov a incercat sa reduca tensiunea sociala prin demiterea ministrului de finante Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa si functia de vicepremier, a fost prezentata luni, dar nici aceasta masura nu a oprit protestele. Marti, Parchetul din Bulgaria a anuntat ca va recomanda revocarea licentei societatii CEZ.

Ultima crestere a pretului curentului electric in Bulgaria a intrat in vigoare de la 1 iulie 2012 si a fost de 13%. Acum tarifele platite de gospodarii se situeaza intre 0,07 si 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret electricitate Bulgaria, #licenta functionare CEZ Bulgaria, #companii distributie electricitate Bulgaria, #proteste bulgaria , #Bulgaria