Bulgaria: referendum national privind construirea unei noi centrale nucleare

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 14:02
1378 citiri
Bulgaria: referendum national privind construirea unei noi centrale nucleare
Foto: Novinite.com

Aproape 6,95 milioane de bulgari sunt asteptati la urme duminica pentru a se pronunta cu privire la oportunitatea construirii unei noi centrale nucleare. Alegatorii sunt chemati sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord ca Bulgaria sa isi dezvolte industria nucleara prin construirea unei noi centrale nucleare?".

Sectiile de votare s-au deschis la ora 6 si se vor inchide la ora 19, cand se asteapta si primele rezultate partiale.

Potrivit ultimului studiu al Institutului national pentru sondarea opiniei publice, prezenta la urne ar putea ajunge duminica la cel mult 37%, iar 60% dintre cei care intentioneaza sa se prezinte la urne vor raspunde cu "DA", in timp ce restul de 40 vor vota cu "NU".

Referendumul va fi valabil, daca numarul votantilor ar fi cel putin egal cu cel al alegatorilor care au votat la ultimele alegeri parlamentare din anul 2009, ceea ce inseamna ca la urne vor trebui sa se prezinte nu mai putin de 4,3 milioane de persoane, respectiv 62% din bulgarii cu drept la vot. Totusi, daca prezenta la urne ar depasi 20%, parlamentul va fi obligat sa abordeze subiectul si sa ia o decizie.

Scrutinul este organizat la initiativa Partidului Socialist Bulgar (de opozitie), care a reusit sa stranga peste 500.000 de semnaturi intr-o petitie de sustinere a proiectului pentru o centrala nucleara in orasul Belene dupa ce in anul 2012 guvernul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov anuntase ca renunta definitiv la acesta din cauza lipsei de finantare.

Potrivit analistilor politici, miza principala a acestui scrutin nu este soarta proiectului, ci mobilizarea electoratului in ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din luna iulie. Socialistii profita de faptul ca majoritatea populatiei Bulgariei sprijina industria nucleara pentru a initia un scrutin pe acest subiect prin care sa atraga mai multe simpatii in anul electoral.

Alegatorii sunt indemnati sa voteze cu "DA" de catre socialisti si nationalisti, in timp ce partidul GERB, de guvernamant, precum si celelalte partide de centru-dreapta se declara pentru votarea cu "NU". Lor li se alatura si partidele si organizatiile ecologiste.

Partidul centrist al fostului comisar european Meglena Kuneva sustine ca acest referendum este organizat doar in scopuri electorale si ca de el nu depinde nimic si ii indeamna pe bulgari sa-l boicoteze, in timp ce partidul etnicilor turci, si el centrist, nu a anuntat nicio pozitie in ceea ce priveste subiectul referendumului.

#centrale nucleare Bulgaria, #constructie centrala nucleara Bulgaria, #referendum centrala nucleara Bulgaria , #Bulgaria