Bulgaria pune conditii pentru a adera la zona euro

Luni, 13 Februarie 2012, ora 11:32
1548 citiri
Bulgaria pune conditii pentru a adera la zona euro

Bulgaria vrea in continuare sa intre in zona euro, dar numai daca tarile din uniunea monetara respecta reglementarile referitoare la limitarea datoriilor, a declarat ministrul Economiei, Traicho Traikov.

"Daca toate statele din zona euro vor respecta in viitor regulile referitoare la datorii, intrarea in uniunea monetara va ramane un obiectiv pe termen mediu pentru noi", a afirmat Traikov intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bulgaria vrea sa adopte moneda unica pentru reducerea costurilor de finantare ale companiilor locale, care platesc in prezent dobanzi de pana la 10%, a explicat Traikov.

Ministrul a avertizat insa ca bulgarii se vor opune cu vehementa ca tara lor sa sprijine financiar oricare stat bogat din zona euro, prin Mecanismul European de Stabilitate.

"Este greu de justificat de ce ar trebui Bulgaria sa ofere fonduri pentru facilitatea de salvare destinata unor tari cu o populatie mult mai bogata", a explicat el, adaugand ca pensiile din Grecia sunt de cinci ori mai mari decat cele din Bulgaria.

#bulgaria ue, #Bulgaria criza datoriilor zona euro, #moneda euro Bulgaria , #Bulgaria