Bulgaria negociaza achizitionarea de gaz azer via Georgia

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 09:17
1159 citiri
Bulgaria negociaza achizitionarea de gaz azer via Georgia

Bulgaria negociaza cu Georgia tranzitul anual a doua miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan, a anuntat premierul bulgar Boiko Borisov, dupa o intalnire cu omologul sau georgian Nikoloz Ghialuri, relateaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.

"Bulgaria vrea sa cumpere gaz natural lichefiat din Azerbaidjan via Georgia si Marea Neagra", a spus Borisov.

Ministrul bulgar al economiei, energiei si transportului, Traicio Traikov, a explicat ca in prezent sunt in curs de desfasurare negocieri cu Georgia pentru a asigura tranzitul a doua miliarde de metri cubi de gaz anual, pe care compania bulgara de gaz Bulgargaz, prin subsidiara sa Bulgartransgaz, spera sa ii cumpere de la societatea azera SOCAR.

"Bulgartransgaz este foarte aproape de a ajunge la un acord cu SOCAR. Dupa ce se va intampla acest lucru, urmatorul pas va fi incheierea unui contract pentru o solutie de tranzit", a precizat Traikov.

El a afirmat ca in cursul vizitei sale in Statele Unite, din luna septembrie, s-a intalnit cu reprezentanti ai unei companii americane care se ocupa cu transportul gazului natural lichefiat cu nave.

Traikov a explicat ca infrastructura pentru comprimarea gazului natural costa de 10 ori mai putin decat conductele, insa navele sunt scumpe. El a adaugat ca reteaua georgiana de tranzit a gazului trebuie extinsa si reabilitata.

"Pana in 2012, Bulgaria spera sa aiba un sistem functional de tranzit al gazului din Azerbaidjan, via Georgia si Marea Neagra, una dintre optiunile pentru sursele diversificate de gaz natural", a spus ministrul economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #georgia, #gaze, #borisov , #Bulgaria