Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bulgaria - lider regional la investitii straine

Bulgaria - lider regional la investitii straine
Anul trecut investitiile straine in Bulgaria au atins nivelul record de 1,985 miliarde euro, a anuntat Ministrul bulgar al Economiei, Milko Kovachev.Responsabilul bulgar a precizat ca valoarea investitiilor straine in Bulgaria, in perioada 2001-2004, reprezinta 62 procente din valoarea totala a investitiilor straine din ultimii 13 ani.
In plus, anul trecut, investitiile straine in Bulgaria au reprezentat 10 procente din totalul investitiilor straine in Europa Centrala si de Est si 30 de procente din investitiile straine in Balcani.

In ceea ce priveste investitiile straine directe in Bulgaria, acestea s-au ridicat anul trecut la 9,2 la suta din Pib, cel mai mare procent din Europa Centrala si de Est, comparativ cu 5,6 la suta din Pib in Romania si 4,4 la suta din Pib in Cehia.

La randul sau, directorul Agentiei bulgare pentru investitii, Pavel Ezekiev, a explicat ca, in ultimii ani, a avut loc o schimbare a prioritatii investitiilor dinspre sectorul financiar, care in perioada 1998-2001 a fost responsabil pentru 40 la suta din investitiile straine directe, spre alte trei sectoare: energie, telecomunicatii si comert-servicii.

In 2004, cei mai importanti investitori straini in Bulgaria au fost companiile de electricitate Cez (Cehia), Evn (Austria) si E.On (Germania), companii care au achizitionat aproximativ 67 procente din cele sapte companii bulgare de distributie a energiei electrice, impreuna cu fondul de investitii Viva Ventures Holding GmbH, care a achizitionat 65 la suta din actiunile operatorului bulgar de telecomunicatii Btc si producatorul turc de sticla Sisecam.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 983 ori