Bulgaria intentioneaza sa cumpere opt avioane de vanatoare

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 10:32
2211 citiri
Bulgaria intentioneaza sa cumpere opt avioane de vanatoare

Bulgaria intentioneaza sa cumpere in 2014 opt avioane de vanatoare, noi sau folosite, a anuntat vineri ministrul Apararii, Anu Anghelov, relateaza AFP.

"Voi solicita saptamana viitoare Guvernului un mandat (pentru a incepe) negocieri cu diverse tari cu privire la livrarea noilor avioane de vanatoare (...) Obiectivul nostru este sa achizitionam opt avioane de vanatoare, dar pot fi si noua, in functie de pret", a declarat ministrul pentru jurnalisti la Ribarita (nord-vest).

Ministrul spera ca negocierile vor putea avea loc spre sfarsitul anului. El intentioneaza sa propuna Guvernului si Parlamentului sa apobe la inceputul lui 2013 un proiect de achizitionare in valoare de 400 milioane de dolari (309 milioane de euro).

Bulgaria va incepe sa antreneze piloti cu scopul de a fi pregatiti sa piloteze noile avioane catre sfarsitul lui 2014 sau inceputul lui 2015, a anuntat Anghelov.

Ministrul bulgar a purtat deja negocieri preliminare in legatura cu achizitionarea unor avioane de vanatoare folosite cu Olanda, Portugalia, Statele Unite si Germania. De asemenea, intentioneaza sa negocieze cu Belgia, Norvegia si Italia.

Examinarea ofertelor consortiului european EADS, companiei americane Lockheed Martin si celei suedeze Gripen a aratat ca "noul Eurofighter (al EADS) si noile F-16 (ale Lockheed Martin) nu pot fi achizitionate din cauza bugetului redus", a adaugat el.

"Totusi, posibilitatea de achizitionare a unor avioane de vanatoare noi ale companiei Gripen ramane si va fi examinata pe picior de egalitate cu ofertele de achizitionare a unor avioane de vanatoare folosite", potrivit ministrului.

Achizitionarea noilor avioane de vanatoare pentru armata aeriana bulgara este amanata de mai multi ani din motive financiare. Ministrul s-a declarat increzator ca de aceasta data va reusi, chiar daca nu exclude ca Parlamentul ar putea refuza sa aprobe contractul in ultimul moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bulgaria avioane vanatoare, #Bulgaria achizitii avioane, #Bulgaria sistem aparare , #Bulgaria