Bulgaria considera ca UE o "pedepseste"

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 15:52
995 citiri
Bulgaria considera ca UE o "pedepseste"

Bulgaria, cel mai sarac stat din UE, se simte "pedepsita", din cauza unui proiect care le permite tarilor membre ce se confrunta cu probleme economice, inclusiv Romania, sa primeasca mai multi bani de la Uniune pentru cofinantarea unor proiecte.

"Tarile care au o disciplina financiara stricta nu ar trebui pedepsite, iar cele care nu respecta disciplina nu ar trebui recompensate", a declarat un inalt diplomat bulgar.

"Nu suntem in pozitia de a bloca aceasta directiva", a adaugat el, dupa ce Parlamentul European a votat in favoarea noului proiect, subliniind ca Bulgaria isi va mentine pozitia "din principiu".

CE a propus in vara cresterea rata de cofinantare a UE pentru proiectele de coeziune si de dezvoltare rurala, in cazul tarilor care au primit asistenta financiara prin intermediul mecanismului privind balanta de plati(Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul Mecanismului european de stabilizare financiara (Grecia, Irlanda si Portugalia).

Masura nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul, a explicat Comisia.

Contributia UE va creste pana la o valoare maxima de 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre statele membre in cauza.

Aceasta masura urmeaza sa fie insotita de stabilirea unei ordini a prioritatilor in favoarea proiectelor axate pe crestere economica si ocuparea fortei de munca, de exemplu cele privind reconversia lucratorilor, crearea unor clustere de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport, potrivit CE. In acest fel se poate mari nivelul executarii si al absorbtiei fondurilor si se pot injecta bani suplimentari in economie mai rapid.

Desi Bulgaria este cea mai saraca tara din UE, este exclusa de la acest proiect pentru ca indicatorii sai macroeconomici sunt stabili.

#leva restrictii financiare Bulgaria, #criza economica Bulgaria, #Euro Bulgaria , #Bulgaria